Необходимостта от подобна програма нараства на фона на все по-силното обвързване на живота ни с интернет, отбелязва "Ханделсблат", цитиран от БТА.

Електронни пощи, онлайн сметки, снимки, документи и профили в социалните мрежи на практика са безсмъртни. Услугата Инактив акаунт мениджър (Inactive Account Manager) работи като "дигитално завещание" и чрез нея потребителят може да определи кои от данните му ще бъдат изтрити след определен период на неактивност и кои ще бъдат прехвърлени на други потребители. Тя се отнася за пощата Gmail, Google+ и други акаунти на интернет гиганта.

Възможно е, например, да се разпореди, че списъкът на разглежданите видеоклипове в YouTube ще бъде изтрит, а снимките от ваканцията - запазени. Потребителят сам определя и периода на "неактивност", след който "завещанието влиза в сила". Периодът на неактивност може да бъде 3, 6, 9 или 12 месеца.

Услугата обаче обхваща само данните, но не и акаунтите и паролите, допълва "Ханделсблат".

Други компании също се опитват да се справят с деликатния въпрос за съдбата на профилите, чиито собственици не са измежду нас. Така например, Facebook позволява на членовете на семейството да превръщат страницата на починалия в закрит онлайн мемориал, на който приятели и роднини могат да оставят послания.