Изследователи от Калифорнийския университет в Лос Анжелис са установили, че след седмица активно ползване на световната мрежа хора на възраст 55-78 г. показват по-добри резултати в тестове за логика и взимане на решения.

Участниците в изследването на учените са изпълнявали различни задачи за търсене на информация в Интернет, като междувременно мозъчната им дейност се е регистрирала на магнитно-резонансен томограф. При участниците в експеримента, които не са имали голям опит при работа с Интернет, била отбелязана активация на участъците от мозъка, които отговарят за четенето, паметта и визуалните способности. В края на краищата се изяснило, че дори само няколко дни ровене в Мрежата е достатъчно тяхната мозъчна активност да се изравни с параметрите на другата група възрастни хора, които имат дългогодишен опит в ползването на Интернет.

Та според авторите на изследването крайният извод е, че търсенето на информация в Нет-а възстановява участъците от мозъка, които по принцип започват да атрофират с напредването на възрастта. Проучването всъщност продължава, така че учените очакват скоро да научат и каква точно работа и информация от Мрежата действа най-добре за възстановяването на умствената дейност на застаряващите членове на обществото.

пълен текст: PCWorld.bg