Компанията Amazon се връща към виртуалните здравни услуги с нова платформа, която използва защитени съобщения между пациенти и лекари и предлага помощ по близо двадесет здравословни проблема, предаде Асошиейтед прес.

Гигантът в онлайн търговията заяви, че ще постави началото на услугата Amazon Clinic в 32 американски щата, като с нея ще предлага изпълняване на рецепти и консултации при проблеми като алергии, косопад, мигрена, инфекции на пикочните пътища и др. Този списък не включва грип, коронавирус, ушни инфекции или други спешни състояния.

Amazon допълни, че ще работи за добавяне на още здравословни проблеми към услугата, която няма да е свързана със здравните застраховки, а ще се предоставя срещу такса. Очаква през идните месеци Amazon Clinic да заработи и в други щати.

Преди два месеца Amazon заяви, че ще закрие Amazon Care - хибридна виртуална и домашна услуга, която компанията разработваше от години. Началото ѝ бе поставено през 2019 г., като първоначално платформата Amazon Care бе ориентирана към служителите на търговския гигант във Вашингтон. През следващата година обхватът на услугата беше разширен и всички частни работодатели в САЩ получиха възможност да се регистрират, но платформата така и не доби популярност.

През юли Amazon оповести плановете си да придобие One Medical - организация за първична здравна помощ, която към март разполагаше с около 767 000 членове и 188 медицински офиса. Сделката беше оценявана на 3,9 милиарда долара, като Amazon виждаше в нея възможност да прехвърли амбициите си, свързани със здравните услуги, към по-доходоносен модел. В момента сделката се разглежда от Федералната търговска комисия.

Amazon навлезе в сферата на здравните грижи и чрез платформата Amazon Pharmacy - онлайн аптека, която дава възможност за поръчване на лекарства или изпълняване на рецепти.

Amazon Pharmacy и One Medical са два ключови елемента от плановете на компанията в областта на здравните услуги, се посочва в съобщение на Amazon.