Министерството на правосъдието на Съединените щати обяви днес, че е арестувало украинеца Ярослав Васинский за участието му в хакерската група REvil. Васинский извършвал ransomware атаки срещу бизнес и правителствени структури в САЩ. Пре една от последните си атаки той се сдобива с чертежите на лаптопа MacBook Pro с процесор M1 Max на Apple. Украинецът изнудвал американската компания за 50 милиона долара.

Искането на откуп се провали само дни след като REvil го отправи към Apple. Хакерите бързо премахнаха всички заплахи, свързани с Apple, от уебсайта си.

Смята се, че причината за това е ареста на Васинский в Полша. САЩ са извършили и два ареста в Румъния, които също са свързани с хакерската групировка. Висинский може да бъде осъден на 115 години затвор.

REvil носят вина за тазгодишната кибератака срещу Colonial Pipeline, която причини недостиг на газ на източното крайбрежие на Съединените щати. 

ФБР обяви, че издирва и втория член на REvil, руснака Евгений Полянин. Ако бъде заловен той може да получи 145 години затвор.