Сайтове на руското правителство са подложени на безпрецедентна кибератака, полагат се технически усилия за филтриране на идващия от чужбина интернет трафик, предаде Ройтерс, като цитира изявление на руското министерство на цифровото развитие.

Руски правителствени органи и държавни компании бяха подложени на кибератаки заради събитията в Украйна. Сайтовете на Кремъл, Аерофлот, и Сбербанк бяха сред тези, които бяха свалени или се сблъскаха с временни проблеми миналата седмица.

Министерството уточнява, че работи за приспособяване към новите условия. Преди атаките достигаха мощност от 500 гигабайта в пиковите моменти, сега мощността им е 1 терабайт, подчертава министерството. "Това е два до три пъти повече от най-сериозните подобни инциденти, за които беше съобщавано по-рано".

Докато Русия ставаше все по-изолирана от глобалната финансова система и верига за доставки, правителството предложи серия от мерки за защита на IT сектора. Технологичните компании ще имат достъп до преференциални данъчни и кредитни условия. Министерството на цифровото развитие вече предложи руските IT компании да обсъдят поетапно прехвърляне на компоненти за техническа поддръжка с чуждестранни фирми.

Позовавайки се на проекти на правителствени документи, Интерфакс съобщи късно снощи, като се позова на проекти за правителствени документи, че министерството на цифровото развитие е предложило да се отпуснат 14 милиарда рубли (134,30 милиона долара) за подкрепа на IT компаниите под формата на безвъзмездни средства.