Северна Корея е може би най-изолираната държава на планетата. За реалния живот там се знае малко, но скромната информация показва, че жителите й невинаги са толкова изостанали, колкото си ги представяме. Севернокорейците също имат смартфони и дори социални мрежи.

Всъщност, поне няколко милиона души в КНДР имат смартфони с мобилен интернет. Устройствата са произведени в Китай или са сглобени локално. Информацията за "севернокорейския уеб" и неговите социални мрежи обаче е много по-оскъдна.

Facebook, Twitter и YouTube

Когато няма сривове, Facebook се ползва ежедневно от милиарди души по целия свят. За средния жител на КНДР социалната мрежа обаче е "перманентно недостъпна".

Достъп до сайтове, като Facebook, Twitter и YouTube имат само малцина.

Една съществена част от тях са членове на партийния елит в страната. Данни разкриват, че най-голяма е употребата на Facebook в Пхенян. Това е най-ползваната чужда социална мрежа в Северна Корея, като се предполага, че тя е популярна особено сред децата на управляващата класа.

Северна Корея залага на ракетите в Tumblr

Снимка: KCNA/Uriminzok

Facebook, Twitter и YouTube обаче се ползват много и от хора, принадлежащи на разузнаването. Известно е, че севернокорейците следят профилите в Twitter на водещите американски и западни политици. Те използват информацията от социалните мрежи, за да настроят по-прецизно представата си за външния свят и възможността на страната да действа в него.

Не на последно място, чуждите социални мрежи се ползват и от хакери. Северна Корея е известна с армията си от кибер специалисти. Задачите им най-често са да събират пари за режима, да крадат поверителна информация или да атакуват неприятелски сайтове.

Началната страница на един от най-популярните севернокорейски сайтове

Снимка: KCNA/Uriminzok

Северна Корея поддържа официален информационен акаунт в Twitter - @uriminzok (на български Uriminzok се превежда като "Нашата раса"). Той е свързан с информационен портал, имащ англоезична и руска версия. Както може би предполагате, дизайна на севернокорейския сайт е доста остарял, а новините в него - посветени на "Уважавания другар" Ким Чен Ун.

Обратната цензура

В периода между 2014 и 2016 година Северна Корея затруднява достъпа до "западните" социални мрежи за хората с интернет. Блокирането на сайтовете се оправдава, като "борба с дезинформацията и идеологическата диверсия".

Facebook, Twitter и YouTube обаче не остават длъжни. Сайтовете редовно изтриват профили на севернокорейци и премахват техни коментари. Facebook и Twitter премахват потребители, за които предполагат, че имат твърде големи симпатии към Пхенян.

Twitter премахва и акаунта @ColdNoodleFan, който принадлежи на жена от Северна Корея, публикуваща снимки от живота в столицата. Причината - потребителският профил бил "пропаганден".

В севернокорейските форуми и социални мрежи има пропаганда, вместо реклама

Снимка: KCNA/Uriminzok

Instagram е изтрил профила на официалния информационен канал Uriminzok.

Негласната политика на YouTube е да премахва видеа на севернокорейци. Пример за това е официалният канал на КНДР в YouTube - "Uriminzokkiri". YouTube е изтрил над 11 000 видеа, качени между 2010 и 2017 година.

Можем да заключим, че "борбата с идеологическата диверсия" не е строго запазена за режима в Пхенян, а ИТ гигантите я наричат "борба с фалшивите новини и екстремизма онлайн".

Севернокорейски соц. мрежи

Броят на потребителите на интернет се оценява на около 2 милиона в Северна Корея. Любопитен факт е, че в КНДР има три различни, конкуриращи се телеком оператора, с обща бройка от 4-5 милиона потребителя или около 20% от населението на страната. Навлизането на мобилния интернет

Възможно е бройката да е нараснала в последните години. В мнозинството си хората с интернет са жители на Пхенян и членове на по-висшата класа в "безкласовата народна република". Достъп обаче е осигурен до почти всяка библиотека в страната, където има своеобразни "държавни компютърни клубове".

Социалната мрежа StarCon е била достъпна за чужденците в Северна Корея

Снимка: StarCon

Севернокорейският интернет в общия случай не е свързан с глобалната мрежа и работи единствено на локално ниво.

Туристи споделят, че в Северна Корея съществуват социални мрежи.

Една от първите такива е клонинг на Facebook под името StarCon. Към днешна дата обаче сайтът не функционира, защото е спрян от властите.

Името на най-ползваната социална мрежа в Северна Корея е неизвестно. Жителите на страната контактуват онлайн в местни форуми и "новинарски групи".В КНДР съществува и разпространено чат приложение.

Коментарите обаче са изкъсо следени от властта, която налага сурови наказания, за критика към режима.

Поради тази причина чат приложенията в Северна Корея се използват основно за пращане на поздравителни картички и благопожелания. Във форумите пък се обменят единствено конкретни практически съвети, като билкарството, гъбарството и риболова са едни от най-популярните теми.

Известно е, че понякога режимът се отнася параноично и към този тип комуникация, поради което достъпа до локалните форуми и сайтове не винаги е гарантиран.

Северна Корея е разработила "свой аналог" на реалити форматите

Снимка: KCNA/Uriminzok

Ако можем да обобщим, то севернокорейските социални мрежи, напомнят на масовата представа за Facebook-профилите на жени на средна възраст, които са пълни с честитки, поздравления и пожелания за успешен ден.

Коментари, които противоречат на политическата коректност в КНДР се трият. Последствията за тези, осмелили се да се противопоставят на господстващите норми излизат извън онлайн сферата.

Потребителите на Facebook, Twitter и YouTube извън Северна Корея често се сблъскват с цензурата. Коментарите на някои потребители могат да доведат до уволнения и разпит в полицията, но пращане в трудово-поправителен лагер все още е непознато.