GitHub, популярната услуга за хостване на ИТ проекти (собственост на Microsoft), съхранява програмни кодове в Арктика, за да ги запази в случай на апокалипсис в продължение на 1000 години, предава technews.bg.

За арктическата програма на GitHub стана известно още през ноември миналата година. По-късно, през февруари 2020 г. вече бе създаден архив с капацитет от 21 терабайта, но работите по проекта се забавиха заради пандемията от коронавирус.

В архива се съхраняват кодове с отворен код на различни проекти. Разработчиците, чийто код е архивиран, са маркирани в хранилището GitHub като "Arctic Code Vault Contributor".

Лентовите устройства с информация се съхраняват в подземен склад в малкото градче Лонгърбиен в Свалбард, Норвегия - група острови на около 1000 км северно от континентална Европа, които също са дом на глобалната банка за семена.

Арктическото хранилище на GitHub се намира в изоставена въглищна мина на дълбочина 150 метра. Идеята е проектите с отворен код да бъдат запазени дори в случай на апокалипсис на Земята.