Че онлайн гиганти като Google и Facebook се опитват да станат телекомуникационни оператори вече е видно за всички. За целта те тестват технологии за интернет покритие с аеростати и сателити, а неотдавна придобиха и дялове от някои от водещите оператори в Индия.

Поредното доказателство в тази посока е намерението на Google да тества нова конфиденциална безжична технология за широкоолентови комуникации в 17 американски щата. За нея не се знае особено много, освен че ще работи на честота 6GHz, както и че тестовете вече са одобрени от американската Федералната комисия по далекосъобщения.

Сред щатите, в които ще бъде тествана мрежовата технология, са Ню Йорк, Калифорния, Аризона, Невада, Тексас и Канзас. Това става скоро след като регулаторите в САЩ са освободили 6GHz спектър, който би могъл да бъде използван за петото поколение мобилни мрежи (т.нар. 5G), за комуникация между автомобили и други Internet of Things приложения.

Новината, за която писаха от Business Insider, показва, че опасенията на редица оператори по света, че онлайн услугите може да се превърнат в техни конкуренти, не са безпочвени. Във време, когато телекомите се сблъскват със спадащите приходи от гласови услуги и кратки текстови съобщения, те могат да се окажат изправени и пред още един сериозен проблем.