Хакери са атакували ръководители и служители на важни постове в Световната здравна организация (СЗО), съобщава Блумбърг.

Екипът по сигурност на СЗО разкрива, че от средата на март рязко са нараснали опитите за кибератаки срещу членове на организацията.

Главният директор на отдела за информационни технологии на СЗО, Бернардо Мариано, споделя, че самата организация не е била хакната, но паролите на много от служителите ѝ са били компрометирани и публикувани онлайн.

Целите включват генералния директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, както и Брус Айлвард, който ръководи екип за отговор на Ковид-19 в Китай.

Съвсем скоро е имало и кибератака срещу компютри на служители на СЗО в Южна Корея. Миналата седмица пък хакерите са се опитали да проникнат в централата на организацията в Женева.

"Част от хакерите действат силно организирано и зад тях определено стои някоя държава. Те атакуват високопоставени и ключовите служители, чиято работа е свързана с Covid-19", споделя Мариано.

Той допълва, че екипът за киберсигурност на СЗО никога не е бил по-натоварен в историята на организацията.

"Мнозинството от атаките са от типа фишинг. Хакерите изпращат заразени съобщения на служителите на СЗО и целят да ги подведат, за да може те кликнат върху злонамерена връзка. Така служителите ни биха инсталирали зловреден софтуер на своите компютри и телефони", разкрива Мариано.

В понеделник потребителите на интернет форума 4chan започнаха да разпространяват над 2000 пароли на акаунти в СЗО.

Властите на Израел, Великобритания, Европейския съюз са оказали техническа помощ на СЗО, като такава е била предоставена още от Интерпол и Microsoft.

"Това е безпрецедентно за всички тук. Правим всичко по силите си, за да смекчим последствията от теча на данни", завършва Мариано.

Една от целите на кибератаката може би е свързана със следенето на висшето ръководство на СЗО и получаването на вътрешна информация за справянето с пандемията от коронавирус.