Забранените акаунти в Twitter, включително този на Доналд Тръмп, няма да бъдат възстановени преди междинните избори в САЩ, пише в. "Гардиън"

Илон Мъск сподели в новопридобитата си социална мрежа, че всеки с забранен достъп до платформата, може да се завърне на страниците й. Това обаче ще е възможно след въвеждането на специален процес. По думите му до завръщането на забранените акаунти "има поне още няколко седмици".

Новият собственик на Twitter добави, че работи по създаването на съвет за модериране на съдържание. Органът ще се произнася по възстановяванията на акаунти и ще прави решения за съдържанието.

Съветът ще включва членове на общността за граждански права и групи, които са изправени пред насилие, подхранвано от омраза.

Мъск назова някои от фигурите, които потенциално може да се присъединят към съвета и които са провели разговори с милиардера.

Джонатан Грийнблат от Антиклеветническата лига, която се бори с антисемитизма, е първото разкрито име. Д, Рашад Робинсън от афроамериканката правозащитна група Color of Change и Джесика Гонзалес от кампанията Free Press са други потенциални членове.

Връщането на забранените акаунти ще стане след изборите за Конгрес в САЩ. Според някои истинската причина за това е не толкова съставянето на процедура, а въжможността Мъск да бъде обвинен в намеса в изборния процес, ако вдигне бановете преди 8 ноември.

На 8 ноември американските граждани ще гласуват за всичките 435 места в Камарата на представителите, за 35 от 100-те места в Сената и за губернатори в 36 щата.