Изследване на Cable.co.uk разкрива къде е най-евтиният и достъпен интернет в света.

Разделено по региони, става ясно тарифния план е най-изгоден в държавите от бившия СССР, след това са Балтийските страни и Източна Европа. В тези три региона месечният абонамент струва средно между 13 и 19 долара.

Най-скъп е интернетът в Северна Америка, където абонаментът е 89 долара. Средната стойност за Западна Европа е 50 долара.

Британския сайт разкрива, че Сирия предлага средно най-евтините широколентови пакети в света поради обезценената си валута. Само 50% от населението обаче има достъп до интернет.

На второ място, Судан предлага евтин интернет, но той е достъпен само в големите градове и едва 33% от хората имат връзка с глобалната мрежа.

Оказва се, че интернетът е едновременно евтин и достъпен сред населението в третата страна по цена.

Над 85% от населението на Беларус е свързано с глобалната мрежа, скоростта е много бърза, а пакетите - третите най-евтини в света.

Интернетът в Беларус, Украйна и Русия е най-евтиния сред държавите от бившия Съветски съюз, като средния месечен абонамент е между 7 и 8 долара.

България също заема престижно място в списъка, като средната цена според британците у нас е 10 долара. За тези пари родните потребители получават скорост, надминаваща много от страните в Западна Европа.

В световната класация по достъпен интернет България е наредена на 12-о място.

В Източна Европа единствено Румъния има по-евтин интернет от нас, като средната цена е 9 долара на месец.