Един от амбициозните планове на Илон Мъск, наред с полета до Марс и бъдещата доминация на електромобили по пътищата, е изграждането на сателитна мрежа, която да осигурява високоскоростен интернет по цялото земно кълбо.

Изграждането на сателитната мрежа, наречена Starlink вече започна, а в рамките на проекта трябва да бъдат изведени в орбита близо 12 000 малки сателита, които да покрият цялото земно кълбо. На някакъв етап броят им дори може да надвиши 30 000, според информация, споделена на сайта на компанията.

От известно време за този план на Мъск нямаше никакви новини, но тази сутрин самият той обяви, че пуска съобщение в Twitter, използвайки именно тази мрежа. Още по-интересно е, че след първия туит, гласящ: "Изпращам този туит през космоса, чрез сателит на Starlink" последва друг - "Уоу, работи".

Това на практика е първото публично нещо, което преминава през новата интернет мрежа, за която все още се знаят твърде малко неща. По предварителни данни скоростта, която ще поддържа тя, е до 1 Gbit/s, а наземните устройства, приемащи сигнала от сателитите ще работят в честотния диапазон от 10,7 до 12.7 GHz, но все още не са разгласени много подробности. 

Системата все още се изгражда, като този месец се очаква да бъдат изведени още 60 сателита. Може би след това, ще има по-подробна информация, но за сега, благодарение на Мъск знаем това - Уау, работи!