"Дузина" главни прокурори на американски щати са се срещнали с представители на Департамента по правосъдие на САЩ наскоро по повод планове за антимонополни проверки на местните ИТ гиганти, съобщава в. The Wall Street Journal.

Според източниците на вестника, няколко американски щати планират общи проверки и разследвания на ИТ гигантите, които може да започнат още през септември тази година. Проверките ще са отделни от разследването на Департамента, което той обяви през миналия месец.

За сега институциите и прокурорите не са коментирали темата. Департаментът също е отказал коментар по случая. Същото правят и ИТ гигантите Facebook и Amazon. Google посочва твърдението си пред комисията на правителството, че услугите ѝ помагат за намаляване на цените и увеличават избора за търговците и потребителите.

През последните месеци в САЩ има активни дебати за огромното влияние на ИТ гигантите на пазара и притеснения, че те са станали твърде големи и силни. Има дори и призиви тези компании да бъдат разделени на по-малки, самостоятелни единици. Разбира се, ИТ гигантите са против подобни идеи.