Meta спира плановете за своя AI асистент в Европа, след като получи възражения от ирландския регулатор на поверителността на личните данни, предава The Verge.

В публикация в своя блог, компанията казва, че Ирландската комисия за защита на данните (DPC) е поискала от компанията да отложи обучението на своите големи езикови модели за съдържание, което е било публично публикувано във Facebook и Instagram профили.

Meta казва, че е "разочарована" от искането, "особено след като включихме регулаторна обратна връзка и европейските органи бяха информирани от март."

Според Irish Independent Meta, Meta наскоро започна да уведомява европейските потребители, че ще събира техните данни и предлага опция за отказ в опит да спази европейските закони за поверителност.

Компанията на Марк Зукърбърг се оплаква, че "Google и OpenAI вече са използвали данни от европейци, за да обучат AI".

Използване на потребителски данни от Facebook и Instagram за обучение на генеративен AI обаче е доста спорно и Google и OpenAI не са правили точно това.

Meta иска да ползва всеки ваш пост и всяка качена от вас снимка, за да обучи своя изкуствен интелект. Вие обаче няма да получите нищо в замяна.

Искането на DPC последва кампания на застъпническата група NOYB — None of Your Business — която подаде 11 жалби срещу Meta в няколко европейски страни, съобщава Ройтерс.

Основателят на NOYB Макс Шремс каза пред Irish Independent, че жалбата се базира на правното основание на Meta за събиране на лични данни.

"Meta всъщност казва, че може да използва всякакви данни от всеки източник за всякакви цели и да ги направи достъпни за всеки по света, стига да се прави чрез AI технология", каза Шремс. "Това очевидно е точно обратното на спазването на GDPR."