През последните години онлайн бизнесът у нас се развива с бързи темпове, а интернет продажбите според различни източници се увеличава с двуцифрен ръст годишно. В България вече има стотици малки предприемачи, които развиват своята дейност изцяло онлайн, без да поддържат физически търговски обекти. Електронната търговия безспорно е фаворит сред онлайн бизнес сегментите. С най-бързи темпове се развиват онлайн продажбите на бързооборотни стоки, но през последните години нараства и онлайн търговията в областта на IT техниката, електроуредите, обзавеждането и др.

Сред основните предимства на онлайн търговията е това, че магазинът веднага след неговото създаване получава национално и дори международно покритие, продажби могат да бъдат осъществявани на практика денонощно, а клиентите могат обстойно да сравняват и избират продуктите си, без да бъдат обезпокоявани от никого.

Не е за пренебрегване и фактът, че уеб бизнеса спестява на търговеца множество разходи, свързани с наем на помещение, заплати за персонал, както и за съхраняване на голямо количество стоки на склад. Някои от тези предимства важат както за електронната търговия, така и за останалите видове уеб бизнес.

В интернет могат да бъдат развивани всевъзможни проекти, а в настоящата статия ще ви представим няколко идеи за стартиране на онлайн бизнес.

Сайт за онлайн бетинг

През последните месеци този тип сайтове се увеличават с бързи темпове и печелят все повече посетители. "Онлайн залаганията стават все по-предпочитани от потребителите, заради по-добрите условия, които предлагат. Букмейкърите в интернет постоянно обогатяват своето портфолио с нови игри, функционалности и бонуси. Много потребители се насочват именно към тях, заради лесния достъп и възможността да се залага директно през компютър, таблет или телефон" - споделят от уебсайт за fbet регистрация. Сайтът предлага спортни залози на живо и интерактивно забавление чрез стотици казино игри.

Блог за пътуване

Травел блоговете са уебсайтове, създадени от пътешественици, които обичат и умеят да разказват увлекателно за своите пътувания. Те също могат да бъдат добра възможност за развиване на уеб бизнес, особено ако успеят да дадат добавена стойност на своите потребители и да монетизират своите съдържание.

Собствениците на такива блогове обикновено публикуват интересни снимки и видеа, които заснемат по време на пътуванията си. Те дават ценни съвети за местата, които е добре да бъдат посетени в даден град или страна, както и за нещата, които могат да бъдат правени в съответната дестинация.

Травел блогърството в България е на доста високо ниво като у нас има около 50 активни травел блога и още много, които публикуват, но не толкова редовно.

Изработка на WordPress сайтове

WordPress е лесна за инсталиране и конфигуриране платформа, която дава възможност на всеки да създаде свой собствен уебсайт, дори и без да има умения на програмист. На нея са създадени голям брой уеб медии, корпоративни сайтове, лични блогове, портали, електронни магазини, сайтове за имоти, за събития и др.

Основното й предимство e наличието на огромна общност от разработчици, както и разнообразни плъгини (разширения, функционалности) и теми (шаблони, темплейти) за нея.

Онлайн магазини с Woo Commerce

Стартирала като блог, днес WordPress е на път да заеме ключово място в онлайн търговията с най-популярния си плъгин за онлайн магазини - Woo Commerce, който вече има милиони инсталации.

Създаването на онлайн магазин с Woo Commerce има редица предимства, най-важните сред които са професионалният външен вид, високото ниво на сигурност и това, че е лесен за използване. Woo Commerce има многобройна общност с блогове, групи, канали в YouTube, книги и др., така че за всеки е изключително лесно да намери информация, в случай че има нужда от помощ.

Самоиздаване на електронна книга

Вече съществуват редица онлайн платформи, които предлагат на начинаещите писатели добри възможности за самоиздаване на електронна книга (self-publishing). Това може да бъде направено както чрез собствен уебсайт например с WordPress или под формата на мобилно приложение, така и чрез Amazon или някоя от останалите self publishing платформи. Добра идея е също да стартирате кампания за "споделено финансиране" (crowdfunding), за да сте сигурни, че ще съберете читатели още преди да издадете книгата.