Бившият президент Шон Паркър и бившият вицепрезидент по потребителския растеж Чамат Палихапития публично обявиха, че Facebook „разкъсва на парчета социалната тъкан на нашето общество”. Те разкриха още, че мрежата е специално проектирана да се възползва от уязвимостите на човешката психика, предава technews.bg.

На мнозина от нас е познато това усещане – „ще се включа за малко в [тук можем да напишем коя да е социална платформа], само за минута, просто да видя какво става” – и след това осъзнаваме, че часове по-късно продължаваме да превъртаме постовете, лайкваме или се вбесяваме от някой „форумен трол”. Накъде води това?

Социалните мрежи като шоколад и секс

Неотдавна проведено проучване на учени от Харвард показва, че социалните медии дават на човека същото удоволствие като хубавата храна и шоколада, парите и секса. Facebook, Instagram, Pinterest и други мрежи правят едно и също с мозъка на хората.

Чрез серия от експерименти изследователите от Харвардския университет са установили, че актът на разкриване на информация за себе си активира онази част от мозъка, която е свързана с усещането за удоволствие. Това е същата наслада, която получаваме от яденето на вкусна храна, добиването на пари или дори правенето на секс. За мозъка разкриването на информация за себе си в социалните мрежи се явява „преживяване, което носи удовлетворение”.

В експериментите си изследователите от Харвард поискали от доброволците да отговорят на серия от въпроси за себе си и за други хора. През това време доброволците били наблюдавани чрез ядрено-магнитен резонанс. Изследователите установили, че областите на мозъка, свързани с чувството за удовлетворение, биват силно активирани, когато хората говорят за себе си, и много по-малко ангажирани, когато се говори за другиго.

По този начин социалните медии носят удоволствие. До такава степен, че някои от изследваните са посочили в проучването, че биха се простили с малко пари (няколко цента), за да могат да говорят за себе си.

Във вторичен експеримент от поредицата учените установили, че когато хората споделят нещо с близки, налице е по-голяма активност в областта на мозъка, свързана с удовлетворението. А това носи чувството за „награда”.

Допаминово самоунищожение


По време на конференция миналата година бившият президент на Facebook Шон Паркър заяви, че социалната мрежа „е създадена умишлено така, че да поглъща възможно най-много време и внимание”. Използвайки манипулативна психология, платформата е структурирана по такъв начин, че дава „малка доза допамин” с всеки лайк и всяко споделяне. Това, от своя страна, насърчава хората да допринасят за публикуването на все повече съдържание и все повече взаимодействие.

Това е затворен кръг с участието на цикъл на „социално валидиране”. Създателите [на Facebook] разбират това и съзнателно го направихме така”, каза Паркър. Категоричен е, че това няма нищо общо с американските проблеми и „руските реклами” – това е глобален проблем.

Краткосрочният допаминов кръг на обратната връзка, който създадохме, разрушава начина, по който обществото работи: няма граждански дискурс, няма никакво сътрудничество, налице е погрешно информиране”, категоричен е бившият вицепрезидент по потребителския растеж във Facebook Чамат Палихапития.

В реч пред студенти от висшето бизнес училище в Станфордския университет той казва, че изпитва огромна вина за ролята, която е изиграл в разработването на тези инструменти, които „разцепват обществото”.

Ние сме в наистина лошо положение сега. Разрушават се базовите основи на това как хората се държат един към друг и помежду си”, казва Палихапития. Той самият е решил вече да не използва тези инструменти. „Не го правя от години. Създадох огромно напрежение спрямо приятелите си. Огромни напрежения в моите социални кръгове”.

Култура на нетърпеливост

Наред с всичко друго социалните мрежи създават нервност у хората. „Платформите на социалните медии насърчават потребителите да бъдат изключително нетърпеливи”, казва Палихапития. Механизмите в тези „медии” поощряват очакването за „незабавно удовлетворение”.

Те също така създават илюзорно „самоусещане за съвършенство” чрез краткосрочните сигнали: сърца, харесвания, палци. Това неволно се бърка с истинските ценности. „А вместо това получават фалшива, крехка популярност, която е краткосрочна”, добавя бившият шеф.

След подобна проява човек остава с чувство за празнота, която изпитва желание да запълни. Това го стимулира да прави същото отново и отново. Така се оказва въвлечен в порочен кръг на гонене на краткосрочната слава. Всичко това вече е превзело близо 2 милиарда души по света.

Програмиране и пари


Хората биват неволно „програмирани” как да се държат чрез уязвимостите на своята психология, разкрива още Палихапития. Той казва, че не позволява на децата си да използват „този боклук”. Препоръчва на всички да запазят здравия разум и да се „разделят решително” с подобни платформи.

Не го осъзнавате, но вие бивате програмирани. Сега трябва да решите доколко имате готовност да се откажете от това, доколко можете да жертвате своята интелектуална независимост”.

Подобно програмиране е подкрепено със значителни ресурси. В неговите механизми се инвестират пари и то много. Културата на рисковия капитал, на която е подчинена „Силициевата долина”, насърчава инвеститорите да влагат средства в подобни „гадни, безполезни, идиотични компании”.

Роден в Шри Ланка и израснал в семейство на бедни имигранти в Канада, Палихапития отчита, че парите са мощно средство – за въздействие върху хората, за промяна.

Затова е решил да се оттегли от Facebook и да съсредоточи усилията си в нова дейност, която има за задача да търси справяне с „истинските проблеми” на нашето време – екологичните въпроси и човешките болести.