Facebook и други гиганти от американската Силициева долина може да бъдат изправени пред допълнително проучване и санкции в Европейския съюз, след като висшият съд на общността подкрепи правото на националните органи за защита на личните данни да предприемат съдебно преследване срещу тях, дори когато те не са базирани в съответните държави, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Групата БиИЮСи (ВЕUС), която лобира за правата на потребителите, приветства днешното решение на Съда на Европейския съюз, който подкрепи правото на националните регулатори да действат, като се позова на трудности при принудителни действия.

Европейските централи на Google, Twitter, Apple и Facebook са базирани в Ирландия, което поставя тези интернет гиганти под надзора на ирландския регулатор за защита на данните, съгласно правила за поверителност, известни като ДжиДиПиАр (GDPR). Те позволяват налагане на глоби до 4 на сто от оборота на компанията в световен мащаб, в случай на нарушение.

Съдът на ЕС бе сезиран от белгийски съд, който поиска насоки във връзка с поставената под съмнение от Facebook териториална компетентност на белгийски национален регулатор. Той се опитваше да спре проследяването на потребители в Белгия чрез "бисквитки" в социалните платформи на компанията, независимо дали те имат профил в тях или не.

Европейските централи на повечето големи американски технологични компании са базирани в предоставящата им благоприятен данъчен режим Ирландия и не трябва да се разчита на властите в тази държава да бъдат оставяни сами да защитават 500 милиона потребители в ЕС, особено ако те не предприемат действия, каза генералният директор на групата БиИЮСи Моник Гойенс.

Няколко национални органи за защита на личните данни в 27-членния ЕС отдавна се оплакват от ирландския ресорен регулатор, като казват, че му отнема прекалено дълго време, за да се произнесе по някои случаи.

Ирландия отрича това и обяснява забавянията с необходимостта да бъде още по-добросъвестна, когато има работа с мощни и добре финансирани технологични гиганти.

Случаите, разглеждани в Ирландия, засягат социалната мрежа Instagram и комуникационното приложение WhatsApp, собственост на Facebook, както и компаниите Twitter, Apple и Verizon, социалната мрежа LinkedIn, собственост на Microsoft, и дигиталния рекламодател Quantcast.

При определени условия национален регулаторен орган може да упражни правомощията си и да потърси съдебна отговорност за предполагаемо нарушение на разпоредбите пред съд в страна членка, дори този орган да не е компетентният надзорен регулатор в държавата, където е базирана съответната компания, обяви Съдът на ЕС.

Групата за лобиране в полза на технологичните компании СиСиАйЕй (CCIA) каза, че решението на Съда на С може да доведе до непоследователни и несигурни действия и да повиши разходите. Освен това, то открива възможност всички национални регулатори за защита на личните данни да започнат многобройни съдебни процедури срещу компании, каза мениджърът на СиСиАйЕй за Европа Алекс Рауър.

Има риск съобразяването с изискванията за защита на личните данни в ЕС да стане по-непоследователно, фрагментирано и несигурно. Призоваваме националните власти да са предпазливи що се отнася до завеждането на многобройни съдебни процедури, които биха отслабили правната сигурност и доусложнили зачитането на защитата на данните в ЕС, заяви Рауър.