Telegram е най-бързо развиващият се месинджър в Европа между 2019 и 2022 година. Приложението заема трето място по изтегляния в тази част на света сред всички останали, отстъпвайки само на TikTok и WhatsApp. Това се посочва в проучване на компанията за анализи Sensor Tower.

Според тях най-бързо развиващите се пазари за Telegram са Русия, Турция и Франция. А аудиторията на месинджъра се разраства най-бързо през три тримесечия на 2022 година. Viber, Discord, WhatsApp и Signal също са сред най-бързо растящите месинджъри.

През 2019 г. Telegram заема пето място сред приложенията по брой изтегляния, през 2021 г. се премества на трето място, запазва тази позиция през 2022 г. и намалява разликата с WhatsApp до минимум. Според прогнозите на Sensor Tower, през следващата година той ще заеме второ място, изпреварвайки WhatsApp. Компанията стартира и абонаменти Telegram Premium през 2022 г., като за десет месеца брутните ѝ приходи надхвърлят 3 млн. щ. долара.

През юни основателят на Telegram Павел Дуров съобщи, че активните потребители на месинджъра са надхвърлили 700 милиона. През ноември аудиторията на програмата сред руснаците на възраст над 12 години е над 50 милиона души.