Коментари - Големите ISP-та печелят от торент трафика | IT.dir.bg
назад

Големите ISP-та печелят от торент трафика

Интернет доставчиците по цял свят твърдят, че се борят активно с торент трафика, тъй като потребителите на подобни услуги консумират твърде много ресурси и натоварват каналите.

Обратно в новината

Коментари - Големите ISP-та печелят от торент трафика | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ОК, като се махнат празните приказки, цялата статия се свежда до това изречение: "Анализът установява, че значителен дял от Torrent трафика минава по безплатни канали и осигурява голям потенциал за приходи на интернет доставчиците от по-високо ниво" А какво значи това? Какви са тези "безплатни канали" и защо са изгодни за големите доставчци, а неизгодни за малките? И какво значи "потенциал за приходи"? Като преписвате, поне после го преразкажете така, че да има смисъл...

Нека ти обясня за какво иде реч. Аз съм собственик на интернет доставчик, който покрива една цяла държава(или континент, както искаш). Фирмата Х и фирмата У решават да закупят определен канал (свързаност) до глобалната мрежа от мен. ОК, плащат ми двете по 1000лв за въпросния капацитет, но клиентите на Х теглят филми от клиентите на У. Ето така фирмата Х си плаща за капацитет и У си плаща за капацитет, а реално моята фирма (глобалния доставчик) не плаща за свързаноста към други доставчици (или плаща по-малко). И дефакто се получава така, че и двете фирми си плащат за нещо , за което на мен ми излиза без пари. Или поне само подръжката.