Биолози отправят призив за опазването на паразитите

Само четири процента от известните паразити могат да заразят хората

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аааа, подкрепа за Герб от учените, един вид!

Да си ги развъждат по себе си, но да спазват карантина.

В БГ РУМЪНИЯ ЕС САЩ УК си има развъдни програми!! Неизчезват размножават се даже вече на много места са повече от гостоприемника и никой учен даже линейки не може да влезе там, бият ги

Тия толерасти съвсем изтрещяха! Викат дайте да бъдем толерантни и към паразитите .... Паразит лайф метърс!

Кво ми пука за руснаците бе и хранилките им бе. Я не ме занимавайте с тези паразити. Никакво опазване.

То и ние си имаме едни 240 паразита ама не държим много да ги опазваме.

Те това го писах покрай короната. Че зелените трябва да са против борбата с нея. ;) А за: "Те например регулират броя на популациите от различни видове, които в противен случай могат да се превърнат във вредители в резултат на неконтролируем растеж." Човекът напълно отговаря на посоченото. Вървим към 8 милиарда. Само дето този ковид не е нищо особено. Не е като чума да измрат 1/3-1/2 от населението.

..."Те (паразитите) например регулират броя на популациите от различни видове, които в противен случай могат да се превърнат във вредители в резултат на неконтролируем растеж"... Ами, хомо-сапиенс не е ли точно такъв вид, по същата логика?... А, в такъв случай, не е ли новият корона вирус, един вид "полезен паразит", който по естествен път редуцира неконтролируемия растеж на човешката популация?... Нищо лично, но в случая, май пак иде реч за двойните стандарти... Време е да осъзнаем, какво причинява човешкия вид в биологичната верига на планетата и да си коригираме гледната точка, в посока на обективна оценка, абстрахирана от факта, че сме на върха на хранителната верига и по тази логика всичко ни е позволено. Иначе, образно казано, просто седим и режем клона, на който седим, от вътрешната страна...

"Биолози отправят призив за опазването на паразитите" - Бойко Методиев Борисов, фашистката партия ГЕРБ и нейния миризлив цигански башибозук!!!

Като еколог съм съгласен, че паразитите са важни за околната среда, като регулират числеността на популациите. Но като човек, мисля друго. Първо: Това, че не заразяват човека, не значи че не му вредят. Ще дам един скорошен пример - чумата по свинете. Вируса не е патогенен за човека, но почти унищожи цял отрасъл в животновъдството. При по-сериозно разпространение говорим за спиране на работа на цели фабрики, закриване на работни места, безработица, необходимост от внос и т. н. т. Друг вирус засяга банановите растения. Налага се унищожаване на цели плантации. мога още много примери да дам. Като цяло, паразитите водят до намаляване на добивите от културните растения и продукцията от животните. Второ: Паразитите еволюират. Днес може да са безопасни за хората, но утре да се превърнат в опасност. Мога да дам един пример, който всеки знае - COVID-19. Миналата година никой не го беше чувал, освен може би вирусолозите. Днес няма човек, който да не го знае. Това може да се случи с всеки паразит - вирус, бактерия или др.

Микроорганизмите са НАЙ-ГОЛЯМАТА част от биологическите видове. Като брой и количество маса. Океана е буквално бульон от микроорганизми. Стара научна истина е, че ако се унищожи една част от живата вирига, ще я последва реакция от измиране на други части свързани с нея .... докато отново не се получи БАЛАНС. Трагедията е там, че днешните ПОЛИТИЦИ, с мания за учени, не си дават сметка, че БАЛАНСЪТ няма да бъде същият....какъвто е днес. Което може да има последици за оцеляването на човека като биологичен вид. Назад към Природата! - никога няма да загуби актуалност.

ми да си плащат тока, водата, глобите, да не вонят, да се научат да говорят и като цяло поне на човекоподобни да го докарват и освен гроб+БХК=ВНЛ ще почнат и нормалните хора да ги пазят.

и другия пример, който всеки знае - 1950-та : 50хил от 7млн / 2015-та 450хил от 7млн

а едрата шарща тифа холерата ебола бясът антракса ивируса на испанския грип -повечето от тези са изтрити от лицето на земята и тях ли ще закитаноме бе тъпанари прости?

Айде-е, още грижи за политиците, а пък народа - кучета го яли.

Аз съм виждал паразити Паразитират си на гърба на другите и не изчезват!

Пазят се щамове от тези болести в лаборатории. На база на тях се разработват ваксини. Освен това в природата може да има запазени огнища. Възможно е да ги има в животни, които да са само преносители и при контакт с хората да пламне отново епидемия.