Коментари - Юпитеровата луна Европа изхвърля водни струи | IT.dir.bg
назад

Юпитеровата луна Европа изхвърля водни струи

Нови наблюдения на космическия телескоп "Хъбъл" разкриват струи водна пара, изхвърляни от южния полюс на Европа - покритата с лед юпитерова луна, под чиято повърхност учените допускат, че има океан.

Обратно в новината

Коментари - Юпитеровата луна Европа изхвърля водни струи | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Проблемът идва от превода. Новината може да бъде намерена на сайта на НАСА - наса.гов. С ключови думи "Hubble" и "Europa". От обяснението там става ясно, че гравитационните разкъсващи сили (tiding) предизвикват фрикции и огъване в Европа. Когато луната е ПО-БЛИЗО до планетата, НИКОГА не са наблюдавали "водни пера", а само когато е НАЙ-ОТДАЛЕЧЕНА. Когато е по-близо, силите затварат процепите и водата не струи. Когато е далече, процепите не са толкова добре "слепени", водата намира пролуки и отлита в космоса. Гравитацията, както е обяснил редакторът, влияе дотолкова, доколко водата отива нависоко. По-ниска гравитация - по високо хвъркат водните пера. Колкото по-висока - толкова по ниско, както е на Европа.

Не е вода,а там е Волен, уринира на воля и ако не му пречи гравитацията,да е опикал цяла Европа /континентална/.

Victoria

Е кък тъй Енцелад изхвърля на много по-високо като бил подложен на много по-малък стрес ?

То от отдавна се знае, че на спътника Европа има гейзери, които бълват нещо на голяма височина. Въпроса е, дали е от вода. Пък и там било доста студено. Може би под -180 градуса. Не е като за разходка. Ще се пръснат клетките при такова замръзване.

Още Артър Кларк през 1968 го каза чрез книгата си: "Всички светове освен Европа са ваши. Не кацайте там"

Софийска вода да пратят екип да отстрани повредата. Все пак загубите по трасето ги плащаме ние!

ХА-хА-Ха-ха!!!

То при тия цени вероятно водата я карат поне от Европа...

Не е бил глупав Артър Кларк