Ако бъде потвърдено, откритието ще повлияе върху преценката на специалистите дали на спътника има подходящи условия за живот, е обяснил Кърт Редърфорд от Югозападния изследователски институт в Сан Антонио, Тексас, представяйки данните на конференция на Американския геофизически съюз в Сан Франциско, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

С помощта на телескопа "Хъбъл" изследователите са открили струи водна пара с височина 200 километра, изригващи от регион на южния полюс на Европа. Наблюдението датира от декември 2012 г. Гейзерите не са забелязани при наблюденията на "Хъбъл" на същия регион през 1999 г. и ноември 2012 г.

"Покойният" космически апарат "Галилео", който прелетя девет пъти край Европа в края на 90-те години на миналия век, също не откри струи от водни пари.

Учените смятат, че водната пара се изплъзва от пукнатини в леда на южния полюс на спътника, причинени от гравитационния стрес, на който е подложена Европа, когато се намира в най-голяма близост до Юпитер.

Възможно е гейзерите да се дължат и на фрикционно нагряване от триенето на ледени блокове или на случаен сблъсък с комета.

Подобни струи изхвърля и сатурновата луна Енцелад, но на много по-голяма височина в космическото пространство, тъй като е подложена на 12 пъти по-слаб гравитационен стрес от Европа.