Коментари - Хокинг: Това са най-опасните времена за Земята | IT.dir.bg
назад

Хокинг: Това са най-опасните времена за Земята

Известният британски физик Стивън Хокинг твърди, че човечеството живее в най-опасните времена за Земята.

Обратно в новината

Коментари - Хокинг: Това са най-опасните времена за Земята | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Авторът нещо си противоречи. "Хокинг смята, че да защитим планетата си от предизвикателства като климатичните промени, пренаселеността, изчезването на други видове и епидемичните болести, трябва да работим заедно. За целта трябва да се премахнат, а не да се издигат, бариери вътре и между държавите." - От една страна ученият посочва преселването на тълпи в национален и международен мащаб като проблем, а от друга тръби за премахване на пречките, за да се решат проблемите - ами да пуснем тогава 1.2 милиарда индийци или 1.3 милиарда китайци в Европа и да си решим общите проблеми.

Този стига се е преекспонирал като некъв своего рода Божи пратеник ,който ни открива нови хоризонти ...да си гледа физиката , ако е толкова гениален ,защото навлиза в други полета на действие . Истината е , че бягството не е решение , какво като отидем на Марс , всичко наше щеси вземем с нас .

Верността на твърдението не зависи от това кой е авторът му. "Кой си ти та ще ми кажеш" е една от най-селяшките фрази, които могат да бъдат измислени.

Само едно ще кажа. Преди 100-150 години населението на земята е било 2,5 пъти по-малко отколкото в момента. Не е имало роботи в заводите, компютри и въобще кой знае какъв научно технически прогрес. Въпреки това нивото на безработните в момента не е по-високо отколкото 100-150 години. Т.е. чисто исторически - няма причина за паника, защото човечеството се саморегулира

Хокинг не е това което беше. Изперкуляса човека станал жертва на стола. Не ,че не е на прав път, но ние отдавна знаем това и е като известен цикъл, всеки път когато навлиза модернизацията. Проблема отдавна е изследван, а дразнещото е, че Хокинг сега открива топлата вода и чака признание за изводите си. Преди беше изръсил да не се обаждаме в космоса много щото щели да ни нападнат съседите. Значи тепърва се доказва ,че навсякъде бъка от планети и ресурси видиш ли Земята е много ценна, а изтреблението на човешкия род задължително. Хокинг прекалява с холивудските филми и месеци разсъждава над поуките от тях.

със закона, че количествените натрупвания водят до качествени изменения. Толкоз за познатите ти цикли. Ще дойде време да се запознаеш с непознатите...ако ги доживееш.

Оф не знам кой е съчинявал превода на фразата (която не е закон) но всеки път ми чегърта като я чуя, функционерски звучи. Оригиналът от Хегел е " Quantitaet ergibt Qualitaet" или нещо такова беше, "количеството резултира в качество". Смисълът е много подобен но популярният БГ превод ми идва прекалено напънат, по съветски тертип напънат някак.

Абе папагали прости! Само защото изглежда странно и го дават по ТВ, вие вече сте убедени че е гений гениален. Той няма никакви реални приноси във физиката, затова премина на футорология

умньо, не ме интересува дали Хокинг разбира или не разбира от физика. В случая изказването му е на друга тема и напълно съвпада с моето мнение по тази тема. Като има статия за мнението му по черните дупки или друг физичен въпрос, тогава можеш да си изплющиш горната словесна полюция.

За да оцениш човек като Хокинг трябва да си над неговото ниво. Предполагам самият ти имаш публикувана теория от рода на: 1. Лъчение на Хокинг 2. Термодинамика на черните дупи и други такива...

Всеки може да издава публикации. В света има безброй такива публикации. Теории, които са доказани, обаче са малко. Хокинг няма нищо такова Медиен образ за лапни шарани като теб

Въпреки, че Хокинг понякога е доста краен в изказванията си смятам, че горната статия в абсолютно синтезиран вид показва много точно повратният момент в който се намира днес нашата цивилизация. Основния проблем е, че човечеството морално или ако щете да го кажем духовно не е дорасло да използва по най-подходящия начин съвременните технологии. Или иначе казано: научно-техническия прогрес изпреварва и то с много духовното развитие на човека. Мисля, че на първо време хората трябва да станат по-малко алчни за материални придобивки - защо трябва да имаш 3-5 коли, когато и 1 ти е напълно достатъчна и така нататък за всяко едно нещо в домакинството ти. Тази алчност се подхранва от корпорациите, които пък се притежават от хора алчни за пари. Те искат повече продажби, за да получат повече пари. Но парите не се ядат, нито се пият. И един ден в бъдещето, когато се изправим пред един опустошен свят най-ценното няма да бъдат парите или златото, а примерно консерва боб с месо, нож или хубаво палто и здрави обувки. И това безрадостно бъдеще неизбежно ще настъпи, ако продължаваме да се движим по този неправилен път по който се вървим в момента. Смятам, че това най-кратко казано е идеята на Хокинг вложена в изказването му по-горе. А дали и колко от хората ще я приемат е вече съвсем друга тема.

Както пише Дъглас Адамс в Пътеводителя, в една Вселена в която всичко което ти потрябва все някъде расте по дърветата, няма нужда от никакво производство.

Накъсай си уран зя АЕЦ , умньо !?

На фона на гениите, които коментират тук. Хокинг е пълен простак.

"Незасегнати ще останат само най-креативните или началнически позиции, смята световноизвестният учен." В България, и най-вече в този сайт, се намират най-креативните и по-интелигентни и от най-интелигентния A.I., така че тях криза няма да ги засегне никога. Те са върли неолибералисти, капиталисти, демократи, грандове и т.н. За гореизброените, на които от много слава и работа свободно време не липсва, Хокинг е посредствен. Без значение, че тях никой никога нито ги е чувал, нито ще ги чуе, нито имат една книга написана. Имат само научни трудове, но публикувани в посредствени сайтове под формата на полуграмотни коментари.

Изказванията на Стивън Хокинг напоследък са кое от кое по-жизнерадостни.

Най-интересното е че в Китай не са такива песимисти. Може би там роботи скоро няма да има. САЩ трябва да се притесняват от китайските живи роботи . Който изнесе производствата е за обесване , но още е рано.

проблеми, но се чудя неговите ръководители кога ще ги осъзнаят и дали няма да е вече късно. Китай повтори всички грешки на високо-развитите индустриални държави и успя да замърси околната си среда до такава степен, че вече продават пакетиран въздух за дишане от Нова Зеландия и Канада. За какво са ти парите и високия жизнен стандарт ако ще трябва да ги харчиш по лекари и за подобряване на комфорта си, защото живееш в отровена околна следа - въздух, вода, почви - всичко е силно замърсено, особено в най-индустриалните райони.

Всичко може да се постигне с безкраен брой китайци.

Посредствен физик. Жаден за медии. И го избива на глупости и месианство.

Менторите в сянка които поддържат Хокинг и настойчивите му медийни изяви напоследък, повтарят вавилонски мантри с които искат да внушават определени лъжи в обществото. Такива създадени от медиите популярни личности играят ролята на техните мегафони и за целта трябва да печелят по някакъв начин симпатиите на обществото. Въпреки това тези мантри имат едини основен проблем. Те звучат глупаво защото не могат да разчита на факти и логика. Може би защото авторите им са такива. Някой от по-модерните им мантри са заплахата от изкуствен интелект за която активно ни осведомяват напоследък независмо че такъв няма и запалаха от климатичните промени, въпреки че те не зависят от волята и дейността на човека. На вавилонците и трябват постоянни вътрешни и външни заплахи за да поддържат определни рестриктивни политики (диктатурните практики на суетните и горделиви хора с престъпен начин на мислене) в обществото и да поддържат мита за нуждата от глобален контрол, който да е в ръцете на човека. Но историята ни учи че такива безумия раждат трагедии, а тя има свойството да се повтаря. По-старите им мантри за космическата и еволюционна митология са отдавна известни и детронирани. Основната тежка заблуда на тези хора е, че контрола принадлежи на човека, когато по право принадлежи на Твореца. Затова би било хубаво ако по-малко се притесняват за контрола и повече за личностното си развитие и бъдещето си през вечността.

добре си го казал, остава да посочиш истинския виновник за настоящето положение на човека и света. Отваряш ютюб и ти показват най-известните св. личности (основно англосаксонци и ционисти), които със спокоен и сериозен тон заявяват, че човечеството трябва да бъде редуцирано до 1 млрд. и че това не подлежи на обсъждане. А според сведущи хора от нашите медии на България била определена квота от 5 млн. население.

В Божието слово записано в Библията е Бог ни казва че звярът (политическият аспект папството символизиращ обединението на църква и държава причина на тъмното средновековие в Европа), който излиза от морето (народите), прилича на леопрад, има седем глави и десет рога, е причина за днешното тежко състояние на света. Духовният спект на папството Бог начира вавилонска блудница, която се е опила от кръвта на светиите и христовите мъченици. Тя черпи с виното на совето разпалено блудстване (заблудителни и гибелни езотерични учения и мистицизъм ) царе и народи. Благодарение на усилията на тази антихристиянска езическа църква, която иска да заеме мястото на Бога, днешната фундаментална наука е превърната в шаманизъм, след като изгониха честните и талантливи учени, които не могат да бъдсат уодбни храненици на системата защото се интересуват от истината такава каквато е, а не от социални продобивки и безоблачна безсмислена кариера. Защото истината ще направи хората свободни и жреците на златният телец няма да могат да упражняват своята суертна и престъпна воля на тях. В Божието слово и пророчества е записано всичко необходимо за спасението на човек и за неговият верен поглед върху последните събития в човешката история преди свършекът.

FuckTheEU

Измислете наистина добра социална система и хората ще се успокоят. Капитализмът погуби комунизма и сега се самоизяжда.

Отдавна е измислена но сатана и човека на греха не я приемат.

Шариата?

Има добра система - основно в скандинавските страни, където има много висока социалност. Някак са успели да комбинират добрите черти на монетаризъм и социализъм'

Нещо не виждам тълпи от хора желаещи да се преселват натам. Затова пък познавам доста скандинавци преселили се в други държави.

Комунизмът се погуби сам, защото бе правен от примитивни народи с още по примитивни апаратчици. Капитализъм има-няма от едно 200 години вече.

Кои примитивни народи бе педро? Балканите са били люлка на цивилизацията чак до идването на турците, а западът е срал в храстите пак горе долу до това време.

"...наемайки малцина работници." тоя пич май не е чул за Китай и че "икономическото чудо" е чиста експлоатация на човеци. И като види робот да върши некаква друга работа освен операции в поточни линии да се изкаже отново. Явно доста виси в интернет.

Така е, но до време. Както телефоните поевтиняват непрекъснато, така и роботите ще стават по-достъпни и - шут в гъза на работника.

Те и сега роботите са по-евтини, ма не вършат работа. Една машина винаги е по-евтина от човек.

"...наемайки малцина работници." тоя пич май не е чул за Китай и че "икономическото чудо" е чиста експлоатация на човеци. И като види робот да върши некаква друга работа освен операции в поточни линии да се изкаже отново. Явно доста виси в интернет.

Очевидно верни са му наблюденията. Чалгоселенията се надига обединена от инстинкта си за самосъхранение, при днешното развитие краят и е съвсем предстоящ. Дали човеците сме вид способен да мине и през това и да продължи напред предстои да видим. Засега добрата новина е, че бунтът на селенията печели с много малка преднина, и главно поради липса на свестни опции от другаде...

бъдеш малко по-конкретен, защото така звучиш доста неясно... например кого имаш пред вид под чалгоселенията: надигането и разширяването на подкрепата за крайно-десни формации в Европа или да речем движението "Окупирай Уолстрийт" или нещо друго и някой друг? И за какви точно бунтове става въпрос?

Значи все пак, по тъмната мрежа се оказаха прави. Хокинг действитлно проговори за политика. Политизират науката в услуга на режима и това съвсем открито. Има личност, има култ, има контрол. Много е лесно. Когато масите не знаят нищо, могат да повярват на всичко.

"fakt"? Баси глупостите.

Не, че си тъпичко.. Няма начин.

Този очевидно мрази човечеството и затова само вещае край и катаклизми, а като решение препоръчва още от същото което ни докара дотук. Това са последните гърчове на една умираща клика. Няма да стане. Не само няма да стане но и предстои Златния век. За всички нормални хора. Теории и принципи много, всеки да си избира, но решението може да го видите в Китай. Вижте, как в рамките на 15-20 години се премахва бедност за милиард и половина, как се прави растеж от 50% на световната икономика и как се създава богата средна класа от 800 млн. Същото нещо, но в много по-голям мащаб, сега предстои в Евразия - Пътя на коприната. Това е бъдещето, там ще е и началото на колонизацията на космоса. А за излизане в космоса ще трябват хора. И да, пак някои ще ядат царевицата, а за други кочана, но тъмните векове минаха. Слънцето изгрява.

Средна класа от 800 милиона - айде бе! Ние видяхме друго. Видяхме как се замърсява ударно околната среда, как в китайските мегаполиси хората носят маски, за да дишат що-годе нормално, как си купуват за 30 долара пакетиран въздух от Нова Зеландия и Канада, как се строят призрачни градове пълни с безлюдни небостъргачи, как се изселват принудително десетки хиляди планински жители от селата им и се натикват градски гета, за да с строят никому ненужни язовири срещу които се продават квоти за парникови газове на западноевропейски компании замърсяващи с производството си европейски градове... абе изобщо това китайско "чудо" има много нелицеприятни странични последици, които удобно се премълчават.

То ясно сичките ке мрем!!!! Айде да се обесиме!!!!!

Американският проф.Елис Силвър твърди ,че Земята е космически затвор на човечеството.Логично е науката да престане да се използва за военни цели,а за борба с бедността.Машините след като заемат дейността на човека ,да намалят работното време.В писанията е казано,че първо ще изченат лошите животни,след това лошите хора.В днешно време много се говори за глобалното затопляне.А какво ще кажат ,че тия дни вали сняг в СА -сняг и поледици.?Земята има и магнитен полюс.Ежедневно той се движи по елипса,измества се на север и на североапад.На година се измества около 10 км.А от 2009 год.64 км.на година.На северният полюс площта на ледената покривка е около 11 милиона кв.км.-зимата През лятото -8 милиона кв.км.2/3 от площта на Арктика е покрита с вода и плаващи ледове.Така ,че не се наблюдава топене на ледниците.Зависи снимките кога са правени,зимата или лятото.

Базовият безусловен доход, за който Мъск говори, изглежда като следващата стъпка, ако не искаме обществата да се взривят.

Това не дава ли твърде големи правомощият на държавата? Това не стимулира ли мързеливите несъзидателни личности? А откъде ще дойде този безусловен базов доход? От джоба на работещите? Принудително? Но това е класическо определение за кражба. Знаете ли каква е основната фунция на държавата? А знаете ли какво казва Господ по този въпрос? На добрите стопани ще даде повече, а на лошите ще отнеме и това което имат.

Дохода ще дойде от A.I., който ще ти върши работата. А ако не го искаш, можеш да си живееш без доход.

Ти и сега работиш принудително, "по каторжнически". Ако имаше такъв доход, който иска би могъл да не работи. Но ако няма, точно тогава си принуден да работиш като роб, проста главо.

Глобализацията в този вид и мислене на хората не е решение а рецепта за колосални катастрофи. Глобализацията и премахването на националните държави, при тази система, ще доведе единствено до масови етнически сблъсъци, които ще се омешени със социални такива. Глобализацията не води до обединяване на хората за да подобрят света, а основно води до съсредоточаването на още по-големи блага в по-малка група хора/корпорации. Хокинг мечтае за общество рисувано от фантастите из разни филми, в което няма "държави", а "хора" от планеата Земя, които работят заедно и заселват други планети. Със сегашното мислене и структура това е утопия и глобализацията ще доведе до сериозни проблеми, които вече се виждат.

глобална циганизаця

Глобализацията е отдавна факт, проблеми от смесването на хора от цял свят разбира се има, но каква е алтернативата. Ей го Северна Корея не са част от глобализацията, много далече са стигнали няма що. Хората са оцелявали защото са се адаптирали към постоянно променящия се свят; една от промените напоследък е, че светът се променя по-бързо. Предстои да видим дали и докога ще се адаптираме, опасенията на Хокинг са напълно смислени.

Па УСА като са в глобализацията, къде са? 20 трилиона дълг, най-висока престъпност в света, гмо, макдоналдс, войни, оръжие...

Фири

Махнете тъпия плеър под всички статии! Не само, че не съм го изгледсал нито веднъж и постоянно го затварам но бави отварането на самата статия! Хокинг правилно прави констатации но не предлага решение. Ако наистина хората вече не са нужни за производството то те са нужни за ПОТРЕБЛЕНИЕТО. Защото кому са нужни тия продукти иначе??? Така, че наистина БАЗОВИЯ ДОХОД колкото и да звучи комунистически трябва да се въведе. Иначе това мнозинство хора доведено до ръба на отчаянието в един прекрасен момент ще избуши кочинатъа като в русия 1917-та и ще хвърчат глави!

Говори, е казано в Св Писание (ака Библията). Стигнали сме предел, в основата на което лежат естествени причини. Човешката дейност/воля само действа като катализатор за това. Вибрацията на планетата и всичко в/у нея се ускорява с всеки изминат ден и за да не се всява паника като до какво ще доведе това, ни занимават с глобално затопляне, създават "бежански кризи", изборни циркове, дрънкане на оръжие и пр. Ако човечеството иска да има бъдеще, т.е. да знае накъде да върви по-нататък, трябва да търси отговора на въпросите: Кои сме, откъде идваме, защо сме тук?Всичко друго, с което н и заливат и манипулират медиите и политиците/глобалистите, само служи за отклоняване на вниманието от истината и онова, което се готви.

То пък все едно с базовия доход ще можеш да потребяваш нещо...освен колкото да не умреш от глад.

Твърде късно е за 2ра 18та година, твърде късно. При днешните технологии това никога няма да бъде допуснато. Хората вече са едно нищо и ще бъдат тъпкани както им падне на господарите на света. Няма изход!

Споко природата си знае работата. Щом някой вид се вземе на сериозно и започне да вреди на средата, скоро средата го премахва. Той Мъск също подхвана темата - за минимален доход на всеки един човек на планетата. Това е осъществимо и все-по необходимо... Комунизъм ще има, дори и да останат само мравките. Те вече са го построили.

Браво, искрено ме разсмя с духовитоста за мравките, и си е точно така ;)

Абе, върви си света към комунизъм и това си е.

Решението е в намаляване на броя на населението. Преди е имало нужда от много деца, заради икономически причини. После по 2-3 е било достатъчно, сега и едно е много по някога. Ако остане 20 % от населението и има роботи да ги обслужват, значи всичко е наред. В това отношение Борисов е за нобелова награда по икономика, медицина, биология заедно. България ще стане образец за намаляване на народа.

Дааа! Може дори да се учреди нова Нобеловка: "за принос към геноцида и изтреблението на човешкия вид"! Банкянският простак има голям шанс да я получи.

sps_hrsf@abv.bg

цъ! айнщаин ше е номер едно и тук.

Ти ще се жертваш ли за каузата - да се гръмнеш, например. Иначе акъли да се дават всеки го може.

Човечеца говореше за деца, ти на самоубийство го обърна.

Всички тези проблеми повечето хора ги виждаме, но не виждаме решението. Това, което той предлага, очевидно не е правилно. Ако сме изгубили духовните си ценности, то не е заради Земята, и няма да ги намерим на Марс. Какво има да споделят богатите? Всичко тук е създадено и ни е дадено от Бог. Да си проследят назад във времето нотариалните актове и да покажат първия, в който продавачът е Бог. Всяко натрупване на богатство в началото е незаконно. После всичко е ок.

Горе-долу си прав ама чак пък "всяко натрупване", е не се изсилвай.

TIREX

тоя само ги плещи теориите нито една доказана няма..ама нали известен..

Първо трябва да намерим убежище вътре в себе си, т.е. да престанем да бъдем алчни, зли и ненаситни! Но, това едва ли е възможно?! И тези, които държат богатството на света винаги да знаят, че не са безсмъртни!

така е, досега не съм видял милиардер да надхвърли 80-те. Е, може да има изключения.

Точно богатите живеят най-дълго, средно статистически, т.е. като изключим някоя и друга баба от планините, която пък си е имала съвсем други проблеми (то нейното живот ли е било, сравнено с богатите).

Те нали имат деца и внуци, които са им по-мили от теб и мен.

И тук се появява "Илон Мъск: Безусловният базов доход е бъдещето на обществото". Безусловният базов доход ...

И какво е това бъдеще? Пълчища безделничещи хора, които получават помощи, колкото да не умрат от глад и водят безсмислено съществуване?

Твоето за смислено ли си го мислиш?

Намирането на убежище извън Земята, дори да е възможно, няма да ни спаси от собстваната ни глупост и алчност, които водят към собственото ни унищожение.

Същите тия глупост и алчност дето си ги носим с нас от времето в пещерите до времето когато сме доминиращ вид? Ми какво, що пък да не си поплачем и за нероден Петко. Алчността я има у всеки но варира в широки граници между индивидите. Глупостта е запазен периметър само за част от тях.

Глупак, опитващ се да звучи умно. Добре го даваш.

"...ресурсите са все по-концентрирани в ръцете на малцина,..." За този проблем има бърз и лесен лек-вземат се тези заграбени от малцинството тарикати ресурси! Технологията за това е многократно отработена и няма никакъв проблем! Не бих се тревожил за това!

Проблемът се появява в пълната му хубост СЛЕД като се вземат.

Това обаче е вече друг проблем!

Хогинс е прав. Населението нараства лавинообразно, икономическите мигранти продулжават да прииждат, концепцията за граници е вече архаична, те трябва напълно да отпаднат.

Най големият проблем на глобализацията е че подпомага съсредоточаването на ресурсите в ръцете на по-малко хора, т.н. световен елит. Именно там греши според мен Хокинг. Националните граници са предпоставка за справедливост, а не премахването им. От край време историята показва, че разрастването на империите води до централизация на благата и обедняване на периферията. Това е мотива на глобализацията също. Голбализацията в дългосрочен план не е хуманна за по-голямата част от хората, напротив. За да могат силните и богатите в едно глобално общество да имат повече, бедните се увеличават. Единственият работещ начин който хората са измислили да се противостои на това развитие са националните държави.

Глобализацията е необратим процес, произлизащ от Великите географски открития и научната революция. Глобализацията може да се забавя чрез политически и икономически кризи или да се ускорява с научни открития и нови технологии. Хокинг се обръща към хората за да им обърне внимание да използат положителните страни на процеса и да се обединяват в мисленето си и в усилията за преодоляване на трудностите. А самият той не се нуждае от оценка - спомнете си за Коперник, Бруно, Галилей, евреина емигрант Айнщаин - все нерадостни съдби. Хокинг макар че е признат - теориите му са толкова изненадващи и нелицеприятни, че мнозина го недолюбват.

Напълно съм съгласен с теб. Човечеството пълзи към следващата стъпка в развитието си ръзселване извън Земята. Но това е стъпка която надали въобще някога ще можем да направим докато сме разделени на САЩ, Русия, Китай, Индия, ЕС ... Към теб Barbaran, грешиш за империите, те винаги са давали сигурност и стабилност. И като говори за отслабване на периферия, спомни си какво е дал Рим на провинциите си - закони, ред, пътища, канализация, водоснабдяване, военна защита, стабилност, библиотеки, училища, здравеопазване ... списъка е безкраен. Списъка е горедолу същия разширяващите се Русия, Америка, Китай в периодите им на имперско разрастване. Отделно именно големите огромни империите винаги са били тласкателите в научния и социалния прогрес. Кой има пари за научни открития? България дет няма пари за БАН, или например империя като САЩ дет с перото от бюджета на НАСА за тоалетна хартия е по-голям от този на БАН.

Но големите пробиви в науката основно не са направени в САЩ , а още по-малко са дело на американци. Наука не се прави с мозъци на счетоводители, колкото и пари да им дадеш.

Над 98% от населението не може да напусне земята. Никога. Та кого заблуждават.

Принципно има един макар и краен вариант!!!

"Предвид факта, че ресурсите са все по-концентрирани в ръцете на малцина, трябва да се научим да споделяме доста повече, отколкото го правим в момента, казва Хокинг." Пак ще спомена, че това състояние е природен закон - богатите да владеят все повече и повече - Принципа на Парето!!! Но човек е в състояние да смекчава или да обръща действието на природните закони, РАЗМУНИЯТ ЧОВЕК, де!!! Ако сегашната цивилизация е достатъчно разумна, ще се справи в растящите противоречия и неравенства, в противен случай ще я замени друга!!! И последното е по-вероятно, а и е писано, че така ще стане в близките столетия!!! Хокинг в последните години доста поумня и започва да приема някои от фактите. Относно автоматизацията и повишаването на безработицата сред някои слоеве - ами там ще трябват радикални решения, които няма да се харесат на много хора и най-вероятно няма да се проведат.

паниката е излишна! индустриална революция човечетвото е преживявало вече. и тази ще преживее. ще стане тачно като в 19 век, масово навлиза индустриалното производство и заменя човешка работна ръка, стотици хиляди уволнени, което означава стотици хиляди които нямат пари да купуват, цените на стоките главоломно падат, хората намират други работни места. и след няколко десетилетия никой не помни какво е станало, но всеки се радва десетки пъти по-евтини стоки. например следствие на индустриалната революция с въвеждането на тъкачни станове на улицата остават няколко стонин хиляди тъкачи в Англия. бунтове размирици ... 20 г по-късно всички са си намерили друга работа а машинно тъканите платове са 30-50 пъти по евтини от ръчнотъканите преди това. Вместо човек (просто селянче не някой граф) средно в живота си да потребява 3-4 комплекта дрехи които кърпи до полуда, вече си купува нови дрешки всяка година.

Dobromir Dimitrow

Кризи е имало и преди, в изчисленията сложи и фактора "глобализация"!

изплютата дъвка Хокинг: - Сички ше умреми.....

бегом към марс. дай личен пример и изчезни.

Хе-хе-хе, комунизма идва. Роботите да бачкат, хората да си почиват.

Да си почиват, колко да си почиват, колкото да го ударят на развлечения и перверзии. То човек има нужда да работи, иначе настава регрес и се превръща в маймуна. Или прогрес или регрес, във вселената стоене на едно място няма.

"Липсата на труд в много по-кратки срокове превръща човека в маймуна" Братя Стругацки!

Откога началническите позиции се наредиха до най-креативните?

и британците започнаха да "цитират" за щяло и нещяло, както родните мидийни търтеи "цитират" Ванга както им оттърва.

УБЕЖИЩЕТО ИЗВЪН ЗЕМЯТА Е НА ОНЯ СВЯТ!