Коментари - ИТ развитието формира кастово общество | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Лошото е, че напук на говореното, е все по-невъзможно да развиеш нещо в ИТ сектора. Големите обират всичко, а с тях не може да се пребориш. Много трудно може да се измисли нещо ново. Имаш примерно конкуренцията на 1 милион китайци и индийци - повечето полупрограмисти. Дори да измислиш нещо ново, не може да го наложиш. Примерно правиш сайт на който обяваваш, че подаряваш злато. Дори това не може да се популяризира. Ще трябва да налееш пари в реклами и така нататък. Да направиш по-богати богатите. Накрая ако някой оцени нещото което си направил, просто ще разработи копие и ти заминаваш на кино. Ако случайно си пробил, ти купуват компанията. Човек дори с много знания, сега е изпуснал момента. Може сега да знаеш много повече от Бил Гейтс и подобни, но те са били на точното място, в точното време, с необходимият късмет, бизнес нюх и амбиция. В момента едва ли трябва да се откажеш преди да си започнал и да завиждаш на селяните дето гледат картофи. ;) Като тази тенденция става все по-отчайваща. Реално ставаш обикновен работник.

Ми питай Японците как строят при тази сеизмичност. М/у другото в Сан Франциско е пълно с многоетажно плюс небостъргачи строителство.

Според мен статията е резонна, винаги е имало касти, прескачането от една каста в друга в историята на света винаги е била проблем. Обикновенно това е свързано с това какъв се раждаш: 1. Раждаш се беден - осъден си на бедност и мизерия до края на дните си (но пък някъде четох че бедните са най-щастливите хора - без проблеми за които да мислят) 2. Раждаш се с наследство - да речем имаш пари за образование, имаш покрив, ецетера.. Развиваш се на някакво ниво - не си пълен тъпанар демек. Обикновенно имащият се грижи за имането си, гледа да го развие - да го удвои. Т.е. той има много мисли и проблеми за решаване, които непрекъснато го дебнат - т.е той живее непрекъснато в проблеми. Обикновенно тази каста си мисли че е щастлива, защото има екстрите на обществото, но всичко е въпрос на гледна точка :) 3. Раждаш се какъвто и да е от горните две и преминаваш от едната каста в другата по свое собствено желание - бедният се учи и развива. Роденият богат решава да е щастлив и зарязва всичко. Абе кастово общество сме, и това си е. Дори в комунизма имаше касти :)

goose

"Представителите на Обслужващата класа не могат да преминат към по-висока каста, защото нямат необходимите знания и умения. " Значи вместо да си седнем на задника и да усвоим необходимите знания и умения, мрънкаме, че ги нямаме и не правим нищо :-) Този е описал 100% точно България, където винаги другите са ни виновни за собствените ни решения :-)

Предвид цената на образованието в САЩ, не мисля, че на повечето хора точно мързелът им е проблемът.

goose

Предвид това, че повечето компании изобщо не гледат образование там, а знания, липсата на такива е само лично решение на съответния човек. Всеки има достатъчно свободно време, за да научи нещо ново, той избира дали да го прекара с бира и приятели или с някакъв вид обучаващо средство.

goose

п.с. Почти всички курсове на МИТ са пуснати свободно онлайн, дори и от вкъщи можеш да научиш всичко, което ти преподават там, напълно безплатно (ако не броим таксата за достъп до интернет, която плащаш)

братле, работи по 16-18 часа за да се изхранваш а после говори " мързела е проблем", за да си образован е необходимо време и енергия, ако си сдухан от работа е трудно, дори и да си гений

Глупости са това от някой, който не е ходил да види наживо в Калифорния. Там проблемът е изцяло в закостенялата регулация и липсата на достатъчно земя. От една страна не се позволява да се строи, а ако се строи трябва да е ниско строителство. Това естествено води до невероятно скъпи цени на имотите и всичко останало и това реално пречи на нормалния начин на живот.

Колко луд трябва да си за да построиш многоетажна сграда в Калифорния ?

оти си толко прозд, та сакаш да та друса 9 по Рихтер на връо на небостържец!?