Коментари - Важна стъпка към изкуствения интелект | IT.dir.bg
назад

Важна стъпка към изкуствения интелект

Швейцарски учени за пръв път в света са създали невроморфен чип - електронно устройство, имитиращо работата на нервните клетки. Чипът ще помогне да се разбере механизмът на действие на мозъка и да бъде разработена машина с форми на самосъзнание.

Обратно в новината

Коментари - Важна стъпка към изкуствения интелект | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Загубена кауза... Естествената тъпота винаги ще превъзхожда изкуствения интелект! Той никога няма да достигне, горкият, до нейните обхвати и измерения!

val55

Това е добре, че напредваме, като цяло, но ние това "нещо" може само да го наподобим на нас. Душа няма как да му се всели, но реакции, опит и т.н., да. Емоциите са свързани с душата и човешкото тялото. Някога съзнанието може би, ще се прехвърля в други различни тела били те органични или не, ама душата нямам на идея. Ако душата е ..... може и да стане. Дали и ние не сме...... При положение, че това "нещо" може да се самообучава и развива, то накрая, ще се възпроизвежда по един или друг начин. Тогава ние няма да сме нужни в тази си форма, тоест тяло и измерение. Казват, че душата се вселява в тялото след 7 ден, но е явно, че тя е от друго измерение, защото ние не я виждаме, и осещаме с нашите сетива, но някои..... Има и други хипотези, още по...... Друга дилема е, някога, ще има ли равнопоставеност между хора, роботи, андроиди, а за киборгите, какво да кажем. Много е вероятно да Има, и безплътни мислещи същества, които са на много по високо ниво , или , от нас. Всичко е въпрос на насока, посока, еволюция и .........

Абе каква ти душа?! iЗомбитата нямат такава...

Без душа - Накъде?

Не виждам какъв е проблема душа или самосъзнание освен в органични същества да съществува и в силициеви. : Нека предположим че органичните неврони в човешкия мозък поетапно са заменяни с напълно идентични техни силиконови варианти способни съответно на всички реакции и функции на които са човешките неврони способни. Значи заменяте ги ПОСТЕПЕННО- 1%, 10%, 30% докато станат 100% силиконови неврони в човешкия мозък. Може ли някой да каже къде е душата/самосъзнанието в тази "картинка"?

Няма да имаме душа / самосъзнание, което не е страшно, защото Ние и сега нямаме такова...

Имаш ли на представа колко са невроните в човешкия мозък? до 100 млрд! Имаш ли си на представа, колко време ще отнеме това "поетапно" заменяне?

Хора, едно нещо не можете да проумеете всички в тази картинка. Съзнанието е явление на друго НИВО. Системата от молекули и подскачащ по тях ток, не може да го обясни - колкото и сложна да е тя.

А само господ ли знае тайната...?

Виждаж ли... работата е там че единственото същество, което може да каже че има душа е самото то. Освен това ако съзнанието е на друго ниво защо тогава то да може да приема физическа форма само в органични същества!? Защо то да предпочита само въглеродни молекули, а не и силициеви или др.?

Всъщност, приблизително 100 милиарда неврона... Да, но тази система от неврони, макар и грандиозна, не обяснява съзнанието и неговите аспекти (в това число влиза и логическото мислене, защото то е свързано със съзнанието). Не обяснява и реалното бързодействие на мисловните процеси. Тези неща по всяка вероятност са явления на друго ниво, в което тепърва ще навлизаме. Една част от академичната общност вече поддържат подобно становище.

Математически е доказано, че невронните мрежи не са аналог на реалния феномен на мисълта... Иначе, ако говорим за някакво много твърдо доказателство - няма. Но честно казано, подобно доказателство няма общо взето за нищо в заобикалящия ни свят. Просто сме отразили до някаква степен реалността (или по-точно - това, което сетивата ни възприемат за реалност) на базата на интуитивната основа. Именно интуицията е основа на науката. Сухият логически анализ е само подробност, нейно следствие.

Представете си, природата е еволюирала стотици милиони години докато се появи човешкият ум, който има наука и технология по-малко от 200 години.

Науката не е на 200г.Тя е поне на 20 000г. системно събирани знания,доста от които не се признават от официалните клонове на науката.А може би е по-добре.

Няма научни доказателства за еволюцията, престанете с тази соц.измишльотина!!!

И кво викаш, един хубав ден, човека просто се материализирал от въздуха и започнала историята ...

Доказателства има бол, това че ти не можеш да ги проумееш си е твой проблем.

Китайците винаги са били добри в КОПИРАНЕТО, успех !!! :)

Ако някой го интересува тематиката, през Септември тази година в България се провежда най-голямата конференция по невронни мрежи в Европа. Споменатия г-н Индивери е сред авторите и Септември ще е в България, заедно с вицепрезидента на the human brain project и доста светила от световната наука в областта на изкуствения интелект и невронните мрежи. В тая област в следващите 10 години предстои сериозно раздвижване, защото през миналата година EU избра основната научна област, в която да се инвестира над милиард евро за 10 години да е тази за иследване и моделиране на човешкия мозък, а през тази година Обама отпусна 100 милиона за година за същото но в САЩ.

Въпросното сериозно раздвижване се обещаваше и преди 10 години. Истината е, че тази дисциплина в общи линии си достигна лимита. Каквото и да се прави оттук-нататък, ако е със същите методи, няма да има резултат. Ще се удари на камък, както стана с Големия адронен колайдер (макар че упорито не искат да си го признаят)... Та, оттук-нататък навлизаме в нови нива на познанието. Някои учени вече говорят за квантово ниво и енергия на съзнанието например.

благодаря за информацията..... наистина смилен коментар

Добра информация.А има ли български участници?

- Как се нарича блондинка с очила? - Изкуствен интелект. . .

Изкуственият интелект не иска чипове, а правилен модел. Невронни мрежи и сега има, но не мислят. Чипът освен да ускори това немислене, друго няма да помогне. То ако беше толкова лесно, докторите щяха да будят спрял мозък както правят със сърцето, например.

Ами нали точно от чиповете зависи да се ускорят изчисленията за да се достигне някакъв процент от изчисленията които се случват в човешкия мозък :) Сравненията ти между мозък и сърце са меко казано доста странни. И то ако беше лесно .... ама НЕ Е лесно.

Симо Симов

Колкото и бързо да решаваш дадена задача, ако решаваш неправилната задача, това няма с нищо да ти помогне. Никой не знае как работи мозъкът, но се знае че невронните мрежи не са достатъчни за да покрият функциите му.

Сравнението му между мозък и сърце си е доста точно. Ако всичко опираше до ел. дейността на невроните, нямаше да има причина да не могат да съживят мъртъв пациент (без сериозни наранявания по главата и ако не е минало много време).

Човек не познава как функционира собственият му мозък и как се зараждат мислите. Тогава как да го възпроизведе в изкуствен апарат.

не се коси -има как, и от човек до човек има разлика не само в бицепсите и откраднатото :) *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Едва ли някой може да си представи как би функционирал изкуствен интелект, защото той не би имал ограниченията, но и движещите сили на човека в неговото човешко тяло. Едва ли първият приоритет на ИИ ще бъде да премахне човечеството от планетата, както е по филмите. Аз поне се надявам ИИ да помогне за нови научни открития, но самият факт, че ИИ е създаден означава едно много високо научно ниво, което едва ли ще бъде постигнато в близките десетилетия.

Ако е самообучаващ се като нищо да реши, че хората са безсмислена въглеродна форма, която може да се използва за нещо по-полезно :)

не безмислена, а вредна - което не е далеч от истионата... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Много сме далече от ИИ. Съвременните системи нямат дори нивото на хлебарка. Нещо повече, разпространението на нервни импулси в мозъка не обезпечава реалното действие на мисълта. Отговорът трябва да се търси другаде... А тези чипове и като цяло направлението не са нещо ново. През 2011 Ай Би Ем бяха направили подобен, но без очаквания резултат.

Нямали нивото на хлебарка ли? Ти определено не си играл срещу ботове на Nightmare на Quake 3.

Извиняввай за минуса, неволна грешка! Подкрепям мнението ти и смятам, че едва ли някога ще се изобрети истински изкуствен интелект, а не само имитация.

Никой не знае колко сме далеч/близо/.Но толкова усилия , ресурс-хм.....Имаше подобна информация за ,,спинакер чип,,.А пропускаме и допирните точки на различните клонове на науката в това направление.