Коментари - Космически асансьори заместват ракетите? | IT.dir.bg
назад

Космически асансьори заместват ракетите?

По поръчка на Международната академия на астронавтите група учени са извършили проучване на възможностите да бъде изграден "космически асансьор".

Обратно в новината

Коментари - Космически асансьори заместват ракетите? | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А защо трябва да е въже, не може ли да е воден стълб, по който да плуваме на горе. Щом въжете няма да му оказва вляние земята , значи и на водата няма.

Що сте му дали минуси на колегата. На мен пък идеята за плуването ми изглежда любопитна. Само да се реши проблемът с декомпресията, иначе ще е много бавно изплуването в космоса, ако периодично трябва да се спира.

Височина на Международната космическа станция е 350 км. Ракетоплана Х15 лети на 100 км височина. Значи ни трябва 250 км въже. Аз мисля, че кабел от 250 км ще се намери лесно. Сигурно ви притеснява вероятността да падне на земята МКС със все кабела, е и това ще стане някой ден.

Добре а какъв е проблема на един спътник да му сложим едно въже което да достига на височина над тази на която летят самолетите. И когато мине въжето над базата изравнавяме се с неговата скорост (посредством самолет) и закачаме чувала с техниката, които после се издига до сателита. Мисълта ми е че не ни е нужно през цялто време да ни виси точно над главите, нито ни е нужно през цялто време да е закрепено за земята.

Предложението за самолет предполага наличие на атмосфера. Атмосферата предполага значително триене при първа космическа скорост, с каквато най-малко трябва да се движи спътник на устойчива орбита. Триенето ще отнема от орбиталната енергия на обекта и той ще падне бързо. На ниска орбита при първа космическа има сериозно разминаване между ъгловата скорост на обекта и ъгловата скорост на въртене на Земята. При подходяща висока орбита няма да има такава разлика и триенето ще е малко. Независимо дали виси, или е вързано.

Колко циса ше има за крадене бате, не е истина.

Ми ако се развали асансьора и заседне някъде на 50 000-ния километър, кво праим?

Ами деблокираш аварийната спирачка и се спасяваш :) Simples!

Колко тежи едно 100 000 км. въже и кой може да ме убеди, че няма да се скъса от собствената си тежест , каквито и нанотехнологии да се използват?

Ще се изненадаш как преди 100 години са мислели сума ти неща за невъзможни 'колкото и да се развива науката' :)

Ако се опъне едно голямо платно вместо балансираща тежест дали не можем да превърнем земята в космически кораб. Луната не може ли да бъде балансираща тежест.

Ако под тази статията коментар е написала някоя готина мацка, аз ще съм напълно изненадан. И искам да се запозная с нея. Относно въжето ако е достатъчно дълго то се превръща в лост, така че проблем ще дойде като леко се повдигне земята. Дано не прекалят с балансиращата тежест. Възможно е да забавят нейното въртене.

аз на мацка ли ти приличам??? не се заблуждавай - всички тук сме мишоци като теб дето по цял ден се ровичкаме по форумите докато мацките ги оправят пичовете извън нета:)))

Олеле, да не взема да кача някой килограм като й се забави въртенето ;-) Иначе вече се освободих, чух че сте питали за мен :-)

Язе съм на собствена тяга! Ама требе повечко бобец да апна и повечко да се понапъна!

Геостационарна орбита е кръгова орбита непосредствено над Земния екватор (0 географска ширина), на 35 786 km над земната повърхност, с орбитален период, равен на периода на завъртане на Земята. Така спътник на геостационарна орбита би изглеждал сякаш виси неподвижно над дадена точка от земната повърхност. Това е височината до която е разумно да е краят на асансьора. Всяка друга ще изисква енергия за да кара въжето да стои вертикално и практически обезсмисля идеята.

Не забравяш ли че въжето има маса? 100 000 км въже са го сметнали като са взели пред вид средния му център на тежеста и влиянието на земната и на въжето гравитации и центробежната сила. Ако геостационарен спътник се върже с въже за екватора за да продължи да "виси" над земята ще трябва да е на височина по-голяма от 35 786км.

Това за което говориш е "геосинхронна"орбита. А геостационарната е тази, при която спътника преминава винаги през точно определено място в точно определен час, по няколко пъти на ден. И в този смисъл не ми е ясно какво искат да кажат в статията. Или преводачът нещо, или редактора или интервюиращия журналист.

Объркал си се пич!

неучените, пак ли ви резнаха финансирането? Ма дай нещо по-така. де не е кастрирано.

това въже дали ще става за бесене

Не разбирам защо трябва да е дълго 100 000 км? Това е близо една трета от разстоянието до луната. Според мен тука има грешка. Може би 100 км. Такова въже ще е много тежко. Как ще го вдигнат до тази височина не е много ясно? Дори и да има достатъчна здравина. От друга страна тази тежест периодично ще трябва да коригира позицията си за да поддържа въжето строго вертикално. Което доста усложнява конструкцията и.

За въжето няма проблеми.. бях гледал по дискавъри или не помня точно, че има начин да се направи такова въже и да бъде супер здраво. По-големия въпрос(проблем) е от другата страна, къде ще бъде закрепено и коригирането, както спомена.

"бях гледал по дискавъри".....

Мисля, че по-скоро става дума за въже с дължина 100, а не 100 000 км.

Да, човешката глупост край няма. Ако приемем, че е технически възможно, то идва въпросът какви ресурси изисква изграждането на такова нещо? И още един въпрос! За колко време ще се пътува и с каква цел? Ако човек помисли малко ведна стига до извода, че това е чиста глупост, както е да се погледне. Това няма да разреши проблема с глада, нито проблема с пренаселването на планетата, както и много други проблеми. По-добре да работтя върху създаването на нови видове двигатели за пътувания в космоса. Това така или иначе това предстои и ще става все по-актуално. А мислят за въжета - смотаняци. И сега колите са им виновни за замърсяването на въздуха. А за самолетите и танкерите защо никой не казва нито дума, а? Онези същите самолети, които извърлят отработено гориво в горните слоеве на атмосферата? Ей, много шизоидщина, бре.

1. Гладът на Земята е породен от алчността на една мъничка банда безскрупулни управници. 2. Пренаселеността е МИТ, създаван от горепосочената мафия за да накара простолюдието да се избива, докато те пият робската му кръвчица. 3. В Космоса НЯМА нищо! Тъпи проекти като "супер-колайдери", "космически мисии" и прочие се финансират с единствената цел - създаване на оръжия за избиване на "излишното" простолюдие ТУК на старата мръсна Земя. МИСЛИ! Това ми е препоръката, както винаги и както винаги, напълно безнадежден съвет :(

Прав си за първите 2. за третото също си прав, но гледната ти точка не ми харесва. Нищото може да бъде много ценно, нищото липсва на земята и е много трудно да бъде постигнато. И в момента има много сериозни приложения за нищото (вакуумна техника, нулеви полета свръхпроводимонст и т.н. и т.н.) И да се завърнем в езотериката какво имаше преди словото? в християнството/юдеизма/исляма какво дава началото на тао- пътя в таоизма? от какво се заражад големия взрив? нищото е голумо нещо ша знаиш.

1. гладът на земята е породен от неспособността на някои общества да се организират адекватно 2. пренаселеноста е мит но никои не е трагнал да се избива заради това. 3. в космоса има ресурси и потенциални нови територии за експанзия които ще ни потрябват в близко или по далечно бъдеще.

там нямам работа,да ходи кои иска

Намирането на здраво въже не е единствения проблем. Нано технологиите обещават реализирането на толкова здрав кабел, но проблем е "изтеглянето" на достатъчно дълги нишки от които да се изплете въжето. Това обаче е решим проблем. По трудното е , че въжето трябва да бъде достатъчно дебело , защото космическата радиация може много лесно да го разруши, ако е тънко и не е защитено от радиация. Всъщност това е основния проблем , защото то би имало определен живот и ако е толкова дълго и достатъчно дебело ще бъде много тежко. Ако е възможно да се изготви толква здраво въже , по лесно би било дяа се направи спейс тетър. При него въжето би било дълго 200 или 300 километра , което е много по - малко от 100 000 и е вече наистина реализуемо.Та идеята е една космическа станция обикаля в екваториалната плоскост около земята и се опъват две въжета към земята и в противоположна посока като на края им има по една противотежест , това опъване става с някакъв йонен двигател , достатъчно дълго време със соларна ел. енергия от станцията та тези въжета се въртят в посока обратна на въртенето по орбита , така че ниският край да достига една височина от около 100 км над земята , като в най ниската точка би имал 1 - 2 км в секунда скорост спрямо земята. В този момент суборбитален кораб се захвяаща за този край , а баластната тежест равна на теглото на кораба се пуска . В най горната точка вече корабът ще има по - голяма скорост от втора космическа и се откача за да полети в междупланетното пространство , а в това време горната баластна тежест ще бъде в долно положение и тя се отделя за да няма големи флуктоаци на системата. Следващия полет започва със скачването на дв тежести към станцията. Така може да се осъществи бърз полет към Марс. Може и без баластни тежести като се издига станцията на по висока орбита с йонни двигатели и при тази акробатика минава на ниска орбита и след това отново се изкачва на висока орбита , но теглото на станцията нараства при този вариант.

Пич, прочети какво си написал и се опитай да го асимилираш...

"space tether" тази фраза въведете във някаква търсачка и внимателно четете , ако не ви стане ясно, опитайте се да се сетите как си взехте изпитите по механика и физика, ако наистина сте инженер!

радиацията не би била проблем за въжето!!! Но, ще генерира ток в него (стига да е електропроводящо или с проводяща оплетка), защото ще представлява една голяма антена. Тоя ток ще бъде много интересен, понеже е трудно да му се затвори контура, поради голямата дължина. А, и проблеми със статично електричество може да има, поради триенето в долните слоеве на атмосферата.

100 000 км. ?? Ихаа ...дълго въже ще да е :)

И един мармот ... Може и да стане ... някога ...

на подобна глупост, там ли отиват парите за научни изследвания?

Мине се не мине и пак за тоз "космически асансьор" пишете... В годината поне 2 пъти се пише за него...

Асансьоорееееееее!

Не така бе! С пръст...

За друго незнам, ама трябва да сложат памперси, за всеки случай, ако заседне.

100 000 км? Само? Ако зависи от дира направо да дръпнат още 2-3 дължини да стигнат до Луната..

Друг път само copy/paste. Тоя пут "ЖУРНАЛИСТА" от дира явно е проявил инициатива... Решил да допълни "новината"....

> романа на Артър Кларк Фонтаните на рая от 1979 г. > Проверих в мрежата, че ми стана интересно, кой първи е предложил тази идея. Намерих, че е Циолковски. През 1895. Някой може ли да намери по-ранен първоизточник?

Къв е проблема вместо те да опъват важе аз да фана да опъна тях ???

Простите хора ,трябва да четат спорта. Нямамт място тук,според мен !

За това бягай на спoртната страница.

"..концепцията е да се опъне здраво въже, закотвено на екватора и стигащо до земната орбита на височина 100 000 км." Метра, бе дирници, метра!

xD големи са "звезди" от дира

И каква балансираща тежест ще се сложи там на 100 км? Геостационарната орбита е на 36 хил км над повърхността. Като прибавиш и земния радиус, стават 42-43 хил. За да стои над едно място и да издържа тежестта на въжето под себе си, балансьорът трябва да е отвъд геостационарната орбита.

Какви 100 000 км.?Кой пише тия простотий? Ниската земна орбита е от 200км. до 1200 км.Четете книги.

... и в кои книги, викаш е писано? (книги или учебници?) кажи, да прочета ...

Ти подиграваш ли се или си тъп. По чалга канали няма информация за орбитите.

Аko eднo тялo e на 35,786 km над eкaтopa и ce въpти cинхpонно cъc зeмята, cилитe на земнoтo пpитегляне и zeнтpoбежнaта ca paвни , a зa да ce upaвнoвecи кабелa , кpaят мu тpябвa да e на 100 000 km.

я, пак???моля, обяснете популярно ........ (до Хъбъл са 700 +)п моля обяснете .....................

Nikola Gatev

А как стои въпросът с масата /на телата де/ относно притеглянията и центробежиите :)

PekoHcTpykTop

Идеята не е ли кабелът да стърчи вертикално нагоре? За чий му е да 100К км дълъг?

Как са пропуснали да те включат в екипа?????

Кат си чел книжки, да беше прочел, че множественото число на думата "простотия" е "простотии". А това "простотий" ще да е някой древноримски философ сигурно.

Към днешна дата, може би е невъзможно. Но някой де - защо не. Мечтите и стремежите на хората са довели до много открития. Ето и аз в момента, седя си на лаптопа и пиша тук... как би изглеждало това преди 40 г.? Предполагам почти невъзможно.

"Човек е толкова голям, колкото големи са мечтите му"

А с аварийните стълби как стои въпросът?

Много просто. До средата на пътя е качване, след това е слизане, независимо в коя посока.

Проблема е теглото на самия кабел. В момента няма материал, който да издържи.

Проблема с теглото не е толкова страшен. Все пак колкото по се отдалечава от Земята, теглото намалява, а и ще се изпъва от центробежната сила. Основния им проблем е да не го направят от материал, дето се приема по нашите пунктове за вторични суровини, че тогава жална им майка на хамериканците

100 000 km?? Ами то още 200 000 км и направо за луната да го вържат тоя асансьор та да не се хабим да горим гориво до там. :-)

Само дето луната обикаля около земята, а не стои неподвижно над една точка :)

Е къде ще обикаля като ще е вързана с въжето за земята?

съгласен съм с теб (+още 50+к от мен)! тогава ще има кяр от продаването на парцели от луната ..... 100 000 км?, а МКС е на ок 350 км +- ..... Интересноооо ;)

МКС е първи етаж просто

МКС обикаля земята 15 пъти на ден. Заради центробежната сила може да бъде на 350 км. А тъй като асансьорът ще е неподвижен спрямо земята, да, балансиращата тежест трябва да е на повече от 36 хиляди км... (в зависимост от тежестта на асансьора). Така че 100,000 км. не е глупост.