Кой е най-популярният танк в Африка?

Повече от половината държави на континента са въоръжени с Т-55

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Няма шанс срещу абрамсите, така ли? Искам да попитам само, а какъв шанс има М-41 срещу Т-90.... само от любопитсво питам...

Това е 40 тона желязо годно само за скраб

Имахме малко под 2000 такива, 91 харизахме на макетата, колко от останалите ли са заминали за Африка? Щото и в Израел още ги ползват май.

насира се щом види западен танк!

70% e шанса на М-41 срещу Т-90. Други въпоси?

гледам, простират си прането на него.

За мишени може да ги ползват изрелците...

АК-47, Т-55 и РПГ-7 са живи легенди!

Живи? Намали гъбките!

Schilo

С екипаж и в движение ли, или да си стои на едно място?

Израелците направиха от тях тежко брониран бронетранспортьор. И го ползват много- оказа се много успешно ютилизиране на пленената вражеска техника и с евтина модернизация получиха прекрасна машина. За тия дето лаят и мозъчната им дейност стига не по-далеч от петите, ако е преминала успешно покрай гъза - това е един от най-успешните военни машини създавани някога. Разбира се по нови стандарти е безнадежно остаряла. Виж ние можеше да вземем пример от израелците и да не ги режем а да ги направим на машини за пехотата, за които сега министър Била готви няколко милиарда.

Не мога да разбера какви кусури намирате на една безвъзвратно остаряла бойна машина? Ами то и немските Тигър и Пантера нямат шанс срещу съвременните танкове, независимо какво производство са. Един тук пише за израелците , че ги използвали за мишени, ами да 2020-та година за какво да ги използват? Но съм слушал израелски генерал по Дискавъри, който твърдеше, че през 1967-ма година са пленили значително количество арабски Т-55 и са ги включили повечето в израелската армия, та той твърдеше, че израелците с тях имат повече успехи отколкото самите араби, което опира до нивото на подготовка на танкистите. Ето това е най-важното на бойното поле а не характеристиката на машините!

Хахаха ... ха ха ха , ти май не си ходил в казарма.

Аз като гледам - все танкисти-специалисти са се изказали по-долу. Понеже сега ми е шанса, искам да попитам тях, пък и Автора да ми разтълкуват следното изречение: "Например германците са предложили да увеличат огневата мощ чрез инсталиране на 105-мм оръдие, допълнителна броня и по-мощен двигател." Сега, дали това е просто пореден пример за ужасяващо непознаване на българския език, или просто наистина инсталирането на допълнителна броня и по-мощен двигател спомагат за по-голяма огнева мощ? Понеже точно това означава написаното.

Само един... заради хубавото време ли Ви пуснаха на разходка навън или затвориха психиатричното заради вируса?

Какво общо имат танковете и всички други оръжия в темата IT?

Той не е на гъбки. Той живее в миналото, когато имаше още СССР.

1.(Например германците са предложили) 2.(да увеличат огневата мощ чрез инсталиране на 105-мм оръдие), 3.(допълнителна броня) и 4.(по-мощен двигател). Сложно съставно с подчинено допълнително изречение (3 бр.). Първата част е главното изречение (1), следват 3 подчинени изречения (2), (3) и (4). Всичките (2), (3) и (4) са подчинени на (1). Правиш грешката, да си мислиш, че (3) и (4) са подчинени на (2), а не на (1), и затова изкривяваш смисъла на изречението. Демонстрираш "ужасяващо непознаване на българския език" в което обвиняваш други. Мисля, че смисълът на изречението е съвсем ясен, когато го прочетеш правилно.

... Т-55 може да се закупи за 30 000 долара. Ами танкът тежи 36 тона, долу горе по 1500лв за тон или 1.50 за кило стомана - че те тука я изкупуват за повече... Явно и неграта са разбрали колко струва руската техника....

Просто Русия плаща тази пропаганда а там няма нищо ново посвен Царь Путин и ръждиви съветски железа....

Дума "например" не съществува.

Още един, който се напъва за постижението "ужасяващо непознаване на българския език". Предлагам извадка от Официален правописен речник на българския език. С., БАН, Просвета, 2012, с. 398.: Когато представлява частица за въвеждане на примери при изброяване или частица за уточняване, поясняване на смисъла, като се посочва конкретен факт, предмет, лице за пример, се пише слято – например. "Богати на витамин В5 са продуктите от животински произход, например: черен дроб, бъбреци, нетлъсто месо, риба, хайвер, яйца." "В служебните бележки се посочват суми, получени като допълнително материално стимулиране, например 13-а заплата." "Аз или ти например не носим отговорност, че управляващите са такива, но сме отговорни, че ги търпим." Когато представлява съчетание от предлог и съществително име, се пише разделно – на пример. "Като пример (и само в качеството на пример) нека да разгледаме следната възможност." "Играенето на ролеви игри с децата е хубав начин за даване на пример."

_stankow

Ясно, ще продават нашите Т-55. На безценица. Като че ли на нас са ни много, едва 300 са ни останали ! И като нищо ще ни набутат Абрамси, по 4 мил. бройката.

_stankow

Не ги купуват за скраб. Воюват танковете. В Сирия, в Йемен. И добре воюват. Турците да не са по-добре - още карат с М-48 и М-60. Връстници на М-55, че и по-стари. В Сирия турците да не отидоха с Леопардите ? Не, пазят си ги. Пък и не са им много - само 1/4 от парка на Турция са немски Леопарди.

Не, просто ще предплатим едни американски танкове и ще чакаме да ги произведат ...

Абе някой разбирач да ма светне за тоя М41 доколкото си спомням има М4 а след това и 26 46,7,8, 60 ама това 41 ми бърка в здравето и сигурно няма до мога да спя довечера

Абе някой разбирач да ма светне за тоя М41 доколкото си спомням има М4 а след това и 26 46,7,8, 60 ама това 41 ми бърка в здравето и сигурно няма до мога да спя довечера

_stankow

Ами само в ИТ темата има достатъчно умни хора, които нещо разбират от техника. Пък и танковете са наситени с електроника. Т-55 например има стабилизатор на въоръжението. Типичен контур за стабилизация. Кой да го разбере, ако не ИТ специалист или фен ?

_stankow

М-41 е американска самоходна установка. Вероятно колегата има предвид М-48 Patton, произвежда се от 1952-ра година, смени го М-60. Така сме го учили по "Чужди армии", има такъв предмет.

_stankow

М-41 е американска самоходна установка. Вероятно колегата има предвид М-48 Patton, произвежда се от 1952-ра до 1958-ма година година, смени го М-60. Още е на въоръжение в Турция. Така сме го учили по "Чужди армии", има такъв предмет. Т-55 се произвежда от 1958-ма до 1979-та година. Още е на въоръжение в повече от 30 страни.

Да, живи са, колкотои да ви е чудно! Ама вие дванайсетгодишните няма как да ги разбирате тия неща! Само повтаряте като папагали плюнки с/у Путин и Русия! Ами прочетете нещо, ограмотете се малко, подгответе се и тогава елате да коментирате!

Подарихме ги на македонците, които от своя страна ги продадоха на африканците... Тъпи политици сме имали, кога най-сетне ще се промени това не знам!

Служих на T-55 AM2 в края на 80-те. Сякаш беше в някой друг живот...

сами си отговарят! Като ги емнат израелците и янките, по чудо остава жив само огнярът вътре... Немедлено наште "стратези" да шитнат де що е останало от тези бракми, барем някой милион да вземат, не че са нещо отслабнали.

Много по-новите американски танкове М1 "Ейбрамс" и британските "Чаланджър" разгромяват Т-55 при всяка среща на бойното поле. Особено показателни за това са резултатите от двете войни в Ирак....Етествено! При условие че и двата са с по 20-30 години по нови модели от него! И при условие че Т-55 ги унищожаваха основно Апачита и А-10 Тъндърболт, нямаха модерно ободване и се управляваха от арабелки! Видяхме и колко струват хвалените Абрамски и Леопарди как горяха като погребални клади как ги гърмяха като капачки взривявани с РПГ-7 от някви Джихади Джота от ИДИЛ и Хутсита!

Немахте ли 72 ки ?

в някоя паралелна реалност може да е така, но в нашата изкупната цена на желязото е 0,20-0,30 лв килограм не 1,50 лв.

M41 e лек танк, създаден е да замени М24. Използван е масово във Виетнам, тъй като е доста по-порходим в джунглите от М48.

Е с тези танкове руснаците подобриха собствените си статистически рекорди за сделана техника! Докато през ВСВ на губят по 8 танка на унищижен немски, то при двете войни в залива при танковите сражения резултата е 700 на 0 НУЛА! Ама те арабите били майнуни и не използвали пълноценно тт характеристиките на съветските машини и затова турците ги унищожаваха като на демонстрационни стрелби безаналоговите панцири и оси, но сега същото се случи и на техниката управлявана от арменци! А самите руснаци твърдят че най-добрата защита на т90 от жавелините са снайперисти които да застрелят оператора преди да стреля!

От заключението разбрах за какво става все още Т-55 - да гази колиби на туземци и да служи като мишена на западните танкове :)

а това за трите стотни за филтрация при гама лъчи и прочие съветски нанотехнологии - пълен ташак :) Та те 60 години можаха да направят автомобил, на който да се затварят плътно вратите, та... :)

Все още кънти в главите ви залпът на Аврора.

Гръмнала ти еглавата на тебе.Нещатно нескопосано копие на Shturmgewher-a

Ф интерес на истината във ,,диепнам” американските танкове нанасят големи поражения на северовиетнамските танкове т55 .В последствие свръхкорупцията и моралното разложение между южновиетнамците дават възможност на Северен Виетнам да победи.След изтеглянето на американците.

танк ставащ само за мишена. все едно астра на 20 години.

Явно всички танкисти са и IT специалисти според бившият военен тук но как да има се сърдим като са си още в средата на миналия век

_stankow

Това е интересно, не го знаех. Но понеже Т-55 е ОБТ (основен боен танк), даже не ми дойде на ум да се сравнява с М41- лек танк ... M60 mu e конкурентът, той е от неговата ниша.

_stankow

Не са всички ИТ специалисти танкисти, но ИТ специалистите поне малко разбират от техника. Също от числа и дати, от исторически събития. В другите рубрики - просто не е истина какви екземпляри има ... Затова са пуснали тази новина тука. Пък да направят рубрика "Оръжие", ще я четем. Но пък кой ще я пише ...

самолети - стават ... на кой да вярваш

Т-55 следва да се сравнява с противника си от неговото време: основно М60. Превъзхожда го по много показатели и е 5 пъти по-евтин от него, което значи че срещу 1 М60 може да се поставят 5 Т- 55. М60 има отвратително висок профил, "цъфти" от далече. Спрямо Леопард -1 обаче отстъпва определено, който е също противник от същото време.