Край или ново начало: Ще има ли Русия други мисии до Луната?

За Москва е важно да докаже пред Китай, че може да бъде ценен партньор в космоса

Обратно в новината

Коментари - Край или ново начало: Ще има ли Русия други мисии до Луната? | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ако е истина, че Русия трябва да се докаже на всяка цена и то пред Китай - традиционно мнителен и недоверчив "съюзник" това значи, че започва да играе много опасна игра. В случай на втори провал, което изобщо не е изключено, у Китай ще се затвърди убеждението, че не си струва да имат вземане-даване с Русия, защото тя няма какво да предложи. Като цяло не е сигурно дали азиатския гигант и в момента желае такова сътрудничество. Традиционно Китай поддържа политика на пълна независимост и да, някои от значителните му проекти в миналото са стартирани с помощта на СССР, а в настоящото - с помощта на САЩ, но китайците играят собствената си игра и не се чувстват задължени на никой. Русия не може да бъде надежден партньор и чисто технологично, защото още към началото на новото хилядолетие двете страни постигнаха пълан паритет по отношение на технологичното си развитие. Сега, четвърт век по-късно, Китай вече е много по-напреднал и по-скоро руснаците имат нужда от китайската помощ, а не обратното. И не на последно място - финансово Китай (това в пълна степен важи и за Индия) може да си позволи бремето на собствена, независима космическа програма и не се нуждае от чужди финансови инжекции за това. От друга страна Русия не може да си позволи такова нещо и се вижда, че след тоталното влошаване на отношенията със запада, пред руската космическа програма (ако изобщо може да се говори за програма) с пълна сила стои въпроса: "Да бъде или да не бъде"? Може ли Китай да поддържа руската космонавтика на добра воля? Вероятно.... Но защо да го прави? Китайците се отнасят твърде сериозно към новата "космическа надпревара", инвестират време, пари и научен ресурс и не изглежда никак логично да подпомагат страна, която все пак им е конкурент в бизнеса.

Русия е преди всичко източно-европейска страна по манталитет , история, народо-психология и традиции. По територия заема най-голямата част от Европа и населението и е 90 % съсредоточено в тази част. Източно-европейските страни бяха съсипани от Запада след 90-та година в технологично и образователно отношение, а връзката между поколенията в технологиите и прозиводствата беше загубена. Сега са в процес на възстановяване. Добрата новина е , че междувременно Запада деградира също в наука и образование и така наваксването на Източна Европа ще бъде по-лесно. Сигурен съм , че Източна Европа има потенциал да изпревари в научно-техническо отношение Запада Европа, която сега е в научно-технологична рецесия поради развъждането на много дебили в последните 2 поколения. Наблюденията за това са ми преки, от университетските системи на 4 Западно-Европейски страни от последните 15 години.

Много глупости на едно място. Запада нищо не е скапвал скапа го комунизма. Ако източноевропейските странни не бяха под Руския ботуш щяха да бъдат напред много. И Москва и Вашингтон са страни които не могат без да използват съседите си по един или друг начин, но докато янките играят играта на морков и тояга, руснаците играят на тояга и тояга. В основата на съветската космическата програма е Сергі́й Па́влович Корольо́в , ... който е Украинец, може би за това ватинките толкова драпат към Украйна .

В следващите 50-100 години блатните ще гледат високите технологии по телевизора само,а иначе поздравления за коментара рядко могат да се срещнат толкова глупости на едно място,съвет пий си редовно хаповете

Мечти, мечти ... ро скоро руZия няма да я има, те седнали за Луната да се кахърят!

Със сигурност ще има. Между последните 2 мисии бяха минали 47 години. Сега броим ... :D

До какво положение изпаднаха мокшите под "мъдрото и многоходово" над 20 годишно управление на рашисткия вожд-възродител! Да им трекат плахо сърчицата пред космическата фабрика на Китай, дали ще бъдат одобрени за слуги! За слуги, подизпълнителни на нещо си, а може би просто сервитьори в космическата чайна...

Оттук нататък, руснаците ще гледат Луната само на картинка в списание "Мурзилка".

Вярно, само това им остана ... И "National geographic", където можеха да надникнат към Луната - им го резнаха!

Ами ако не могат да стигнат до луната, могат да превърнат земята на луна. Едно копче само трябва да се натисне и са го дали на точния човек.

имаш ли на представа, как работят протоколите за такъв запуск, гьон сурат блядь? Докато заповедта стигне до пункта за управление, преминава през ТРИ нива. Непременно по този път заповедта ще бъде изменена или спряна. На руските генерали им.се живее най-много. Всичките са милиардери в ZЕЛЁНОМ $$$.

Копче, да... Ама като гледам с каква високотехнологична прецизност по мокшански тертип "кацнаха" на Луната... Та не се знае, след натискането на копчето, къде ще бъде заформен лунният пейзаж. Сфаташ ли го намекот? :)

Есен пукна, вие да, вие да! Индия КАЦНА, вие не, вие не!!!!!!!

Станкоооооооооооооооооооооооооооооооооооов, къдееееееееееееееееееееееееееееее си? Що не коментииииииииииииииираш?

Станков е на погребение. На Пригожин. Сега е зает да плаче и да си блъска главата в надгробният паметник от мъка.

Със следващите мисии. Както и на японците. Надявам се и Европейската Космическа Агенция да прати своя собствена мисия скоро. А най-много се надявам да създадем наша собствена някой ден и отново да пращаме хора в космоса.

на Луната се ходи по някаква причина, която да изплати разходите и да донесе печалба. Та, коя е твоята причина?!

Знам, че на такива като теб им е трудно да го проумеят.

Руися може да си позволи стотици лунни мисии. Не наште освободители а китайците трябва да се доказват пред тях. Русия има всички ресурси за хиляди ракети, а Китай какво има да попитам аз?

Китай има собствена космическа станция и сонда на Луната. Нещо което Русия все още не е имала и не се очертава да има.

Тя Русия има и ресурси за всички коли на този свят, ама не караш лада/москвич, нали!

Конец

Это КАПЕЦ российской космонавтики!

Путин ще издаде указ да се премахне луната, за да нямат проблеми.

Измряха германските генерали от ракетната програма на Вермахта и руската "космонавтика" рязко отече в канала

Вернер фон Браун, вероятно ;-)

Не ! Украинеца Корольв!

Отичам означава получавам оток, подувам се. Виж, оттичам се е нещо по-различно.

Коя беше тази Русия бе? Какви успехи е имала в космоса? Ааа да направи един модул Заря за МКС и той сега тече като лейка.... кво друго? Аа направи модула наука и с него за малко не свали МКС... Нещо друго? Разработва една Ангара с кораб федерация от има няма 20 години, без успешен старт, все още. Какви други успехи? Някой сеща ли се?

Край или ново начало: Ще има ли Русия?

Индийският манго на Луната,бай Путя...в лайната.

Да се радват че уцелиха луната. Няколко пъти дори това не успяха и се разминаваха на няколко стотин хиляди километра. И то не веднъж.

А въпросът е “Ще има ли Русия?“

След като е първата руска, а не сАвецка, защо тази сонда е с пореден номер от сАвецко време?! Май-май си баш ппо чертежите на СССР, а новото са само чарковете "made in China".

Докъдета я докарахме... Да се доказваме пред китайците, които сме ги учили на ракетостроене.