Турски боен дрон постави нов рекорд

Akinci, оборудван с украински двигател, достига височина 11,6 км

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

За пореден път коментарите на някои четящи тук, са по информиращи, от материала в "новината". Благодаря !

Гогов, прочети някъде каква е разликата между турбовитлов и турбовален двигател, за да не пишеш друг път глупости и да ти се смеят хората.

а пък български боен дрон ще може да пробива всяка защита на евините плажове и ще прави снимки, снимки...

Браво на комшиите! Ашколсун, евалла, машалла! :–))

ХУБАВО ЧЕ СА АВИОИНЖЕНЕРИТЕ ОТ УКРАЙНА ИНАЧЕ....... ПОВЕЧЕ ОТ ДЮНЕР С ПЕРКА НЕ ОЧАКВАЙТЕ....

Прост фанатик - фатмак и боклук безмозъчен. Нещо да кажеш за вашата техника а - сувлаки смотан.

Големи спорове текат гледам. Запомнете дроновете са ефективно средство срещу технологично по-слаб противник. Срещу равностоен и по-силен противник голяма полза от тях няма! Те не са панацея! Срещу добре изградена и ешелонирана ПВО/ПРО нямат шанс!

Тва сме го чувли вече както и за самолетоносачите . Абе всичко дето Русия го няма но аха аха да го направи. Нали чете за едни дронове американски дето не знаеха че едни руснаци дето ги няма и нещо там им се случи. А в армения какво се случи ? Ами в Либия ? Да се обадиш на Путин че цяла русия на тебе разчита да му кажеш че не му трябва ни дронове ни самолетоносачи

Сам илюстрираш казаното от мен с примери. И в Либия и в САР и в НКР дроновете бяха използвани срещу противник, който беше технологично по-слаб! 1. В Либия след появата на няколко МиГ-29 на страната на Хафтар, турските дронове бяха скоропостижно "приземени". Дотогава работиха ефективно. 2. В САР, дроновете бяха използвани срещу наемници от ЧВК, без последните да разполагат с каквото и да е ПВО/ПРО. в същото време обаче, всеки опит за атака с дронове срещу Хмеймим или Тартус, където руснаците са изградили достатъчно добра ПВО/ПРО търпи пълен провал. 3. В НКР по същия начин дронове бяха използвани срещу противник без необходимото ПВО/ПРО прикритие. И резултатът е известен на всички. Така, че пак повтарям използването на дронове срещу по-слаб в технологично отношение противник дава резултат, а срещу равностоен или по-силен противник няма ефект!

В смисъл и калашника е ефективен само срещу технологично по изостанал противник ?!?!?! Има бронежилетки срещу куршуми няма смисъл ?! Та Русия за това ли до сега нямаше дронове щото всичките и съседи технологично по напреднали от нея ?! Ония там "их там нети" колко технологично назад са , колко технологично напред трябваше да са ? И последно щом те влече 6 поколение изстребител самолет ли ще е дрон ли ще е и кой е технологично равен в момента на тия будали че разработват това ? И наи-куция кон е по бърз от първия автомобил че и от втория ама 20 години след това каруцари няма има само пръснати на вятъра рубли

До "ОФ": Фактите са такива каквито са! Ясно и точно съм го казал, а ти сам го илюстрира с примери! Може и да не ти харесва, но така стоят нещата...

Напълно сте прав, че дроновете са ефективни основно срещу технологично по-слабо развит противник. Последните конфликти ясно го показват. Например армиите на Израел и Турция срещу нискотехнологични Панцир С, С300-400-500, и противник използващ остаряла съветска/руска тактика в Сирия, Либия, Нагорни Карабах.

БЕЗ ПОДДРЪЖКА ОТ КОСМОСА.... АВТОНОМНА САТЕЛИТНА НАВИГАЦИЯ И КОМУНИКАЦИЯ Е КАТО МУХА БЕЗ ГЛАВА... ЛАЙНЯНИ МАЙКРОСОФТЪРИ, ЛАЙНЯНАТА ВИ КЛАВИАТУРА Е В ГЪЗА..... ПРИ ДЕАКТИВИРАНА ФУНКЦИЯ ЗА АВТОКОРИГИРАНЕ... ПРОТИВ ВОЛЯТА НА ПОТРЕБИТЕЛЯ..... ФУНКЦИЯТА ПРОДЪЛЖАВА ДА Е АКТИВНА ИЗРОДИ В АДА ДА ГОРИТЕ... ПО ГАДНИ СТЕ ОТ ГУГЪЛ, ВАШЯТ БИНГ И ПРЕВОДАЧ СА ПЪЛЕН БАТАЛ, ВИЕ СЕ КОНКУРИРАТЕ С ГУГЪЛ КОЙ Е ПО И НАЙ-ГАДЕН КЪМ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ.....

Ивченко-Прогресс - двигателят е УКРАИНСКИ!

И?

Г-н редакторе. Нали разбирате че между " Турски боен дрон постави рекорд " , и Турски боен дрон постави рекорд сред турските дронове " има голяма разлика. Щото двайсет килограмовата тиква на Вуте е рекордна за наше село, ама в Америка хората отглеждат масово двеста килограмови тикви.

спестил си инфото, че двигателят е УКРАИНСКИ!

Добро е за разузнаване на целите и корекция на артилерийския огън. Но не му е работа на дронът да доставя средства за поражение. Да остави това на артилерията. Тя много по-добре, по-бързо и с повече метал ще се справи ! И да не си мислят, че ще заменят другите видове артилерийски разузнавания. Едно облаче и сме дотам. А на масата на командира на дивизиона дълъг списък от огневи задачи, войната не може да спре.

Не сте прав господин Станков. Атакуващи дронове летящи в група управлявана от придружаващ ги изтребител пето поколение може да нанесе много по- прецизни, и от там много по-големи поражения от артилерията. И тук не става дума само за тактически задачи от типа - Унищожаване на противникова огнева точка. Удари в дълбочина където артилерията не може да достигне. Удари по укрепени центрове, щабове, комуникационни центрове, центрове за съсредоточаване на сили и бойна техника. Удари по транспортни и снабдителни линии. Това е задачата на безпилотните летателни средства.

_stankow

Възможно е да не съм прав. Но няма никакви шансове да атакувате нито "струпване на сили", нито, още повече "укрепен район" с бомбички от по 20 кг. Колко дрона ще ви бъдат необходими за това ? Колко време ще летят до обекта ? За укрепен район са нужни снаряди от 152 и 203 мм нагоре. Съответно 43 кг и 100 кг. Авиационни бомби от 250 кг и нагоре. И то много. За унищожаването само на една артилерийска батарея са нужни 240 броя 152 мм боеприпаса. Смятайте колко са нужни за "струпване" на техника, т.е няколко десетки танкови роти и артилерийски батареи. Та за целите, които говорите си има ОТР(акети) и най-вече - авиация. За дроновете ще остане незабелязаното разузнване. Което все повече ще им убягва със специализацията на антидрон ПВО средствата. И мен ме кефят дроновете, но да запазим здрав разсъдък. Имам чест, оз капитан от артилерията ;) PS ще кажете, че съм пристрастен. Но аерофоторазузнаване има още отпреди да има самолети, с балони са се издигали. Разузнавателни дронове (и то свръхзвукови) има от 60 г., имахме ги и в БНА. Пристрелка с авиокорекция от въртолет и самолет я има в бойния устав на артилерията от близо 100 г. учи се във всяко военно училище. Взвод за разчитане на самолетните и спътниковите снимки и определянето на координатите на целите има във всяка армия и даже в артилерийските полкове. И т.н. Та така. От въздуха по-добре се вижда, но от земята по-добре се стреля. И по "изобилно". Десетки тонове снаряди може да се докарат само на една позиция и да се изстрелят за броени минути. За което време дронът няма да може даже предполетната си подготовка да завърши :) Та да си пазят нишата дроновете - разузнаването и да не замахват към преноса на средства за поражение, не е тяхната игра.

Г-н Станков, всеки вид оръжие изпълнява специфични задачи. Задачи на артилерията и на дроновете могат да се препокриват но едното не може да замени другото на 100%. За това има толкова много видове оръжия. Даже в самата артилерия има различно видове, които не се препокриват из цяло.

НЯКОЛКО СТЕЛТ ДРОНА МОГАТ..... ДА ОЖЪНАТ ЦЯЛА БАТАРЕЯ И ВЕРТОЛЕТЕН ПОЛК......

смехотворно изказване! ти статията чете ли? прочети я пак и обърни внимание на това: "да прекара 25 часа 46 минути във въздуха и да измине 7507 километра" какъв е пределния обсег на съвременна артилерия? 50-60 ... 70 километра при идеални условия. Не случайно я има авиацията. Няма спор това което артилерията може да причини на противник на 20-30-40 км, ще ти трябват сигурно 10пъти повече ресурси да го причиниш с авиация. Не всички цели са на такива близки дистанции, дори точно обратно по-често не са. Правилния инструмент за правилната работа. Дроновете не са нищо повече от още един инструмент в арсенала на ВВС. тая пък глупост с облачетата не знам как ти хрумна. сигурно си представяш че слагат на дроновете камерки като на някой евтино китайско дронче за 100-200 долара. камери в различни спектри се ползват от авиация повече от 50 години.

_stankow

Може ли да чуем кой е този диапазон на видимите или невидимите лъчи, който може да прониква през облаците ? РЛС - да, но само за най-най-скъпите дронове за стратегическо разузнаване. И то доста малки РЛС и доста "слепи". На борда захранването винаги е кът, размерите на антената винаги са много ограничени. Ако говорим за стратегическо разузнаване, на 7000 км, това е дълбочината на противника. Какво ще направите там, над неговата територия с една-две бомбички ? Ако ги понесете, дали ще можете да се вдигнете на 11 км и да летите 7000 км ? :) А ако сте над вражеска територия последното нещо, което ще ви хрумне е да се издавате с пускане на бомбички. Щото в отговор така ще ви отговори ПВО-то, че няма да знаете откъде ви е дошло. Та пак да кажа във фоторазузнаването дроновете имат добри перспективи. Като носители на ударни средства - само срещу папуаси без ПВО и за терористични нападения. Убили този генерал, онзи полеви командир. Това са им възможностите. Скоро и това няма да могат да правят, ще се появят ПЗРК, специализирани против дронове. Още по-евтини, с наръчи ще стоят като гранати за РПГ. И дроновете ще си останат на 11 км, няма да могат да слизат по-ниско. А от 11 км какво ще уцелите, може ли да чуем ? А ако понесете ракета или бомба, дали ще стигнат силите на двигателя и горивото да се издигнете на тези височини ? Да останете 25 часа там ? С какво гориво, след като трябва да избирате между горивото и бойния товар, пределното тегло не може да се надвиши, иначе няма излитане ? И пак идваме на местния ТВД с неговите оперативни и тактически задачи. Където царуват артилерията, ОТР и авиацията.