Турски боен дрон постави нов рекорд

Akinci, оборудван с украински двигател, достига височина 11,6 км

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Добро е за разузнаване на целите и корекция на артилерийския огън. Но не му е работа на дронът да доставя средства за поражение. Да остави това на артилерията. Тя много по-добре, по-бързо и с повече метал ще се справи ! И да не си мислят, че ще заменят другите видове артилерийски разузнавания. Едно облаче и сме дотам. А на масата на командира на дивизиона дълъг списък от огневи задачи, войната не може да спре.

спестил си инфото, че двигателят е УКРАИНСКИ!

Г-н редакторе. Нали разбирате че между " Турски боен дрон постави рекорд " , и Турски боен дрон постави рекорд сред турските дронове " има голяма разлика. Щото двайсет килограмовата тиква на Вуте е рекордна за наше село, ама в Америка хората отглеждат масово двеста килограмови тикви.

Не сте прав господин Станков. Атакуващи дронове летящи в група управлявана от придружаващ ги изтребител пето поколение може да нанесе много по- прецизни, и от там много по-големи поражения от артилерията. И тук не става дума само за тактически задачи от типа - Унищожаване на противникова огнева точка. Удари в дълбочина където артилерията не може да достигне. Удари по укрепени центрове, щабове, комуникационни центрове, центрове за съсредоточаване на сили и бойна техника. Удари по транспортни и снабдителни линии. Това е задачата на безпилотните летателни средства.

смехотворно изказване! ти статията чете ли? прочети я пак и обърни внимание на това: "да прекара 25 часа 46 минути във въздуха и да измине 7507 километра" какъв е пределния обсег на съвременна артилерия? 50-60 ... 70 километра при идеални условия. Не случайно я има авиацията. Няма спор това което артилерията може да причини на противник на 20-30-40 км, ще ти трябват сигурно 10пъти повече ресурси да го причиниш с авиация. Не всички цели са на такива близки дистанции, дори точно обратно по-често не са. Правилния инструмент за правилната работа. Дроновете не са нищо повече от още един инструмент в арсенала на ВВС. тая пък глупост с облачетата не знам как ти хрумна. сигурно си представяш че слагат на дроновете камерки като на някой евтино китайско дронче за 100-200 долара. камери в различни спектри се ползват от авиация повече от 50 години.

_stankow

Възможно е да не съм прав. Но няма никакви шансове да атакувате нито "струпване на сили", нито, още повече "укрепен район" с бомбички от по 20 кг. Колко дрона ще ви бъдат необходими за това ? Колко време ще летят до обекта ? За укрепен район са нужни снаряди от 152 и 203 мм нагоре. Съответно 43 кг и 100 кг. Авиационни бомби от 250 кг и нагоре. И то много. За унищожаването само на една артилерийска батарея са нужни 240 броя 152 мм боеприпаса. Смятайте колко са нужни за "струпване" на техника, т.е няколко десетки танкови роти и артилерийски батареи. Та за целите, които говорите си има ОТР(акети) и най-вече - авиация. За дроновете ще остане незабелязаното разузнване. Което все повече ще им убягва със специализацията на антидрон ПВО средствата. И мен ме кефят дроновете, но да запазим здрав разсъдък. Имам чест, оз капитан от артилерията ;) PS ще кажете, че съм пристрастен. Но аерофоторазузнаване има още отпреди да има самолети, с балони са се издигали. Разузнавателни дронове (и то свръхзвукови) има от 60 г., имахме ги и в БНА. Пристрелка с авиокорекция от въртолет и самолет я има в бойния устав на артилерията от близо 100 г. учи се във всяко военно училище. Взвод за разчитане на самолетните и спътниковите снимки и определянето на координатите на целите има във всяка армия и даже в артилерийските полкове. И т.н. Та така. От въздуха по-добре се вижда, но от земята по-добре се стреля. И по "изобилно". Десетки тонове снаряди може да се докарат само на една позиция и да се изстрелят за броени минути. За което време дронът няма да може даже предполетната си подготовка да завърши :) Та да си пазят нишата дроновете - разузнаването и да не замахват към преноса на средства за поражение, не е тяхната игра.

_stankow

Може ли да чуем кой е този диапазон на видимите или невидимите лъчи, който може да прониква през облаците ? РЛС - да, но само за най-най-скъпите дронове за стратегическо разузнаване. И то доста малки РЛС и доста "слепи". На борда захранването винаги е кът, размерите на антената винаги са много ограничени. Ако говорим за стратегическо разузнаване, на 7000 км, това е дълбочината на противника. Какво ще направите там, над неговата територия с една-две бомбички ? Ако ги понесете, дали ще можете да се вдигнете на 11 км и да летите 7000 км ? :) А ако сте над вражеска територия последното нещо, което ще ви хрумне е да се издавате с пускане на бомбички. Щото в отговор така ще ви отговори ПВО-то, че няма да знаете откъде ви е дошло. Та пак да кажа във фоторазузнаването дроновете имат добри перспективи. Като носители на ударни средства - само срещу папуаси без ПВО и за терористични нападения. Убили този генерал, онзи полеви командир. Това са им възможностите. Скоро и това няма да могат да правят, ще се появят ПЗРК, специализирани против дронове. Още по-евтини, с наръчи ще стоят като гранати за РПГ. И дроновете ще си останат на 11 км, няма да могат да слизат по-ниско. А от 11 км какво ще уцелите, може ли да чуем ? А ако понесете ракета или бомба, дали ще стигнат силите на двигателя и горивото да се издигнете на тези височини ? Да останете 25 часа там ? С какво гориво, след като трябва да избирате между горивото и бойния товар, пределното тегло не може да се надвиши, иначе няма излитане ? И пак идваме на местния ТВД с неговите оперативни и тактически задачи. Където царуват артилерията, ОТР и авиацията.

Ивченко-Прогресс - двигателят е УКРАИНСКИ!

Големи спорове текат гледам. Запомнете дроновете са ефективно средство срещу технологично по-слаб противник. Срещу равностоен и по-силен противник голяма полза от тях няма! Те не са панацея! Срещу добре изградена и ешелонирана ПВО/ПРО нямат шанс!

Тва сме го чувли вече както и за самолетоносачите . Абе всичко дето Русия го няма но аха аха да го направи. Нали чете за едни дронове американски дето не знаеха че едни руснаци дето ги няма и нещо там им се случи. А в армения какво се случи ? Ами в Либия ? Да се обадиш на Путин че цяла русия на тебе разчита да му кажеш че не му трябва ни дронове ни самолетоносачи

Сам илюстрираш казаното от мен с примери. И в Либия и в САР и в НКР дроновете бяха използвани срещу противник, който беше технологично по-слаб! 1. В Либия след появата на няколко МиГ-29 на страната на Хафтар, турските дронове бяха скоропостижно "приземени". Дотогава работиха ефективно. 2. В САР, дроновете бяха използвани срещу наемници от ЧВК, без последните да разполагат с каквото и да е ПВО/ПРО. в същото време обаче, всеки опит за атака с дронове срещу Хмеймим или Тартус, където руснаците са изградили достатъчно добра ПВО/ПРО търпи пълен провал. 3. В НКР по същия начин дронове бяха използвани срещу противник без необходимото ПВО/ПРО прикритие. И резултатът е известен на всички. Така, че пак повтарям използването на дронове срещу по-слаб в технологично отношение противник дава резултат, а срещу равностоен или по-силен противник няма ефект!

Браво на комшиите! Ашколсун, евалла, машалла! :–))

В смисъл и калашника е ефективен само срещу технологично по изостанал противник ?!?!?! Има бронежилетки срещу куршуми няма смисъл ?! Та Русия за това ли до сега нямаше дронове щото всичките и съседи технологично по напреднали от нея ?! Ония там "их там нети" колко технологично назад са , колко технологично напред трябваше да са ? И последно щом те влече 6 поколение изстребител самолет ли ще е дрон ли ще е и кой е технологично равен в момента на тия будали че разработват това ? И наи-куция кон е по бърз от първия автомобил че и от втория ама 20 години след това каруцари няма има само пръснати на вятъра рубли

До "ОФ": Фактите са такива каквито са! Ясно и точно съм го казал, а ти сам го илюстрира с примери! Може и да не ти харесва, но така стоят нещата...

И?

Г-н Станков, всеки вид оръжие изпълнява специфични задачи. Задачи на артилерията и на дроновете могат да се препокриват но едното не може да замени другото на 100%. За това има толкова много видове оръжия. Даже в самата артилерия има различно видове, които не се препокриват из цяло.

Напълно сте прав, че дроновете са ефективни основно срещу технологично по-слабо развит противник. Последните конфликти ясно го показват. Например армиите на Израел и Турция срещу нискотехнологични Панцир С, С300-400-500, и противник използващ остаряла съветска/руска тактика в Сирия, Либия, Нагорни Карабах.

ХУБАВО ЧЕ СА АВИОИНЖЕНЕРИТЕ ОТ УКРАЙНА ИНАЧЕ....... ПОВЕЧЕ ОТ ДЮНЕР С ПЕРКА НЕ ОЧАКВАЙТЕ....

БЕЗ ПОДДРЪЖКА ОТ КОСМОСА.... АВТОНОМНА САТЕЛИТНА НАВИГАЦИЯ И КОМУНИКАЦИЯ Е КАТО МУХА БЕЗ ГЛАВА... ЛАЙНЯНИ МАЙКРОСОФТЪРИ, ЛАЙНЯНАТА ВИ КЛАВИАТУРА Е В ГЪЗА..... ПРИ ДЕАКТИВИРАНА ФУНКЦИЯ ЗА АВТОКОРИГИРАНЕ... ПРОТИВ ВОЛЯТА НА ПОТРЕБИТЕЛЯ..... ФУНКЦИЯТА ПРОДЪЛЖАВА ДА Е АКТИВНА ИЗРОДИ В АДА ДА ГОРИТЕ... ПО ГАДНИ СТЕ ОТ ГУГЪЛ, ВАШЯТ БИНГ И ПРЕВОДАЧ СА ПЪЛЕН БАТАЛ, ВИЕ СЕ КОНКУРИРАТЕ С ГУГЪЛ КОЙ Е ПО И НАЙ-ГАДЕН КЪМ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ.....

НЯКОЛКО СТЕЛТ ДРОНА МОГАТ..... ДА ОЖЪНАТ ЦЯЛА БАТАРЕЯ И ВЕРТОЛЕТЕН ПОЛК......

Прост фанатик - фатмак и боклук безмозъчен. Нещо да кажеш за вашата техника а - сувлаки смотан.

а пък български боен дрон ще може да пробива всяка защита на евините плажове и ще прави снимки, снимки...

Гогов, прочети някъде каква е разликата между турбовитлов и турбовален двигател, за да не пишеш друг път глупости и да ти се смеят хората.

За пореден път коментарите на някои четящи тук, са по информиращи, от материала в "новината". Благодаря !

Чакам още малко повече дронове да се пуснат, да си играя на взриви съседа.

Не ми се милси, ако решат към тези малки дрончета, да им прикрепят по една малка ядрена бомбичка... Артилерията от II световна война паста да яде.

Вече е турски!