Безпилотен летателен апарат за военни цели постави рекорд сред турските дронове по отношение на височина на полета, става ясно от публикация на разработчика в социалните мрежи.

Вижте как изглежда дронът >> >> >>

Дронът Akinci, създаден от Baykar, е успял да достигне височина от 11,6 километра, да прекара 25 часа 46 минути във въздуха и да измине 7507 километра. Компанията твърди, че набраната надморска височина е рекордна за турските дронове.

Akinci е атакуващ боен дрон, оборудван с украински турбовитлов двигател AI-450S. Дронът направи първия си полет на 6 декември 2019 г., а през август 2020 г. излетя вторият прототип на Akinci с два турбовални двигателя AI-450T на компанията Ивченко-Прогресс.

Това е и първият турски дрон, способен да изстрелва крилати ракети. Според различни източници, Akinci ще бъде снабден и с изкуствен интелект за повишаване на информираността.

Междувременно, Русия възнамерява да пусне на световния пазар за оръжия безпилотния апарат Орион-E, който ще конкурира дрона на Bayraktar. Руски медии съобщават, че вече са направени първите поръчки от клиенти за новия боен дрон.