Коментари - Вселената не се разширява, твърди учен | IT.dir.bg
назад

Вселената не се разширява, твърди учен

Германският космолог Кристоф Ветерих предлага нова теория, според която Вселената не се разширява.

Обратно в новината

Коментари - Вселената не се разширява, твърди учен | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Лелееееее, какви теоретични физици и водещи космолози работят в Дир.бг като пишман-коментатори. Айнщайн бил крив, тоя бил крив, оня бил крив. Абе момчета, как я мислите тази работа ве ?!?!? :D Безработни драскачи да оборват Айнщайн - българска работа.

Кой беше Айнщайн? Ах, да, онзи, дето си преписа, че бил открил теорията на относителността и атомната бобма. Типичен евреин.

Родителите ти са братовчеди нали ?

Нито сме безработни, нито сме драскачи! А ти явно много си впечатлен от наистина гениалните учени, толкова, че не ти остава време да мислиш?! Та Айнщайн отдавна е атакуван от много също така велики учени като него! И той също не знае всичко, както нито ти, нито аз! И какво лощо има в това хората да изказват мнение по научни въпроси, стига разбира се, да са достатъчно добре запознати с матеирята?

Винаги ми е било чудно как може да твърдиш че E=MC2, да обясняваш гравитация, еквивалентност, взаимодействия и изкривявания на пространство, време, маса и в същото време да твърдиш, че няма по голяма скорост от тази на светлината. Това само по себе си си противоречи не само с горната формула но и със всичко друго. А и нали вече доказаха, че неутриното се движат по бързо от фотоните.

Човешката природа наистина е зашеметяваща. Този постоянен стремеж всичко да има логично обяснение, да бъдат в пълен контрол над събитията, да владеят територии и ресурси. Въпреки, че сравнено с Вселената, приличат на микроби върху сфинктера на бездомен помяр. Толкова малки и незначителни. И все пак - ама че дух, трябва да се отбележи. Добртата новина е, че все някога и тази издънка на природата ще изчезне.

Не е грешка! Но имаш доста откровения за размера на творението и мащаба на вселената! Ако продължиш още малко да търсиш може да получиш откровение и за твореца!!! BTW тия стремежи на човека не идват от духа, а от душата! Духа е съвсем друго нещо и това, което познаваш от него е твоята съвест!

Колеги, защо никой от вас не споменава нищо за черната материя и черната енергия?.. Разбира се, че Вселената се разширява, при това скоростта се увеличава...

Защото някой им даде име, ама никой не ще да ги обясни. Материал за дисертация. . .

Аз споменах и съм на мнение, че докато не се разберат, всички теории са просто упражнения!

Предполагам имаш предвид не черната а тъмната материя (dark matter) :) Никои все още незнае от какво точно е направена, но това което еволюцията на вселената ни показва е че тази материя и енергия не се разширяват или ускоряват. Като отчетем и теорията на този немски космолог то има голяма вероятност вселената вече да е в процес на свиване.

"Учените" още не са обяснили гравитацията, а тръгнали да обясняват вселената - хахахах. Глупостите на Айнщайн че гравитацията е деформация на пространството и времето са толкова смешни, че не мога да повярвам че все още има хора които да вярват в тях. Като казах вярват, науката отдавна е спряла да бъде наука и се е превърнала в религия, която има за цел да отрече една друга религия.

Абе какви са тия лумпенски изказвания тука бе? Изкривяването на времето и пространството при голяма маса е доказан ФАКТ! ОК? Земи попрочети малко научна литература и тогава дрънкай кое било религия и кое не. Да не би да си се засегнал от това че някой учен ти е доказал че религията е пълна с глупости. Не се притеснаявай, във всяка купчина плява може да се открие диамант.

Искривено? Не се коси! Че го исправиме! Ния кви работи сме исправале ...

Абе пенкилер,вземи прочети някоя книга и после дрънкай.

Само да не е "Поразяващата ръка" ... Че тогава слушай дрънкане ...

Абе незнам какви глупости са, но в момента всички сателити в околоземна орбита са там благодарение на тази теория и тези изчисления :)

в математиката числата са безкрай (∞) т.е. винаги след дадено число може и се добавя 1-ца, но пък можете и да извадите 1 => всичко е безкрайно, но пък променливо:) галактиките са безброй и дали се сливат или се създават нови, то място има... 'щото тя светлината си проправя място в тъмното:) тъмното пък е безкрайно... материя или не все тая:) вие сте в тъмното и бог създава светлината(само бог може да създава светлина!) ... бог е и тъмното ... вие сте в бог и бог е във вас... никога не ви е изоставял, както ви лъжат! всички вие както исус и другите святи сте синове божии... добре де и дъщери:) божии деца, звездни деца... във вечността(разбирайте вселената) абсолютно нищо не се губи, но преминава във форми:) енергията не се губи и тя е променлива:) директно на така зададен въпрос: разширява ли се? отговорът би бил: да, разширява се! макар да е неточно ... нещо, което си е безкрайно к'во да му разширявате:) вселената, живота, бог трябва да бъдат почувствани... нито в тези думи се залисвайте, нито в думите на разни учени и к'вито и хора да било... вие сте във вселената, тя е във вас... вие сте в бог, бог е във вас... вие сте бог! исус е син божий, вие също сте... исус е бог... вие също! мохамед, синът божи - също! и другите святи! светлината е за вас и не само за вас понеже живи същества има безброй:) та нещо, което е безгранично и е от бог, то вие защо му определяте граници? защо поставяте време в безвремието? нима можете да създавате галактики? живот? да бъдете частици, енергии, да сте светлина, тъмнина? разбира се идва момент, в който ще можете:) все още прохождате:) но сега живейте даденият ви живот, който е, учете се, а бог после ще ви научи и на въпросите, които ви зададох:) ееех, дечица:)

Victoria

бриганте, звучиш ми несвързано като Владо Данаилов. Да не пафкаш тревица ?

Тия сатанински глупости си ги дрънкай у вас! Абсолютно всяка една дума е лъжа!

zeddd

Вселената не се разширява и най-старите и отдалечени галактики са на 12-13 млрд. години, следователно вселената е на толкова години...... В това твърдение, което е в основата на някои хипотези според мен е много грешно. Това, че можем да видим най-много на 12-13 млрд. години отдалечени галактики не означава, че там е края на вселената. Това е като да гледаш хоризонта и да твърдиш, че там е края на света, защото не се вижда нищо по-нататък. А и тук Млечния път се поставя едва ли не в центъра на вселената, също като преди време, когато се е считало, че Слънцето се върти около Земята...

Напълно споделям тези размисли.

Eдин паралелен свят може да е изграден по съвсем други принципи и закони и в него въобще да не съществува време, материя и разстояние ...Вселената като сбор от множество паралелно- съществуващи светове няма как да е измерваш с понятията на един свят то е смешно, а след това следват и паралелните вселени....

Не бих казал. Време, материя и разстояние, а също техните закони няма как да не съществуват при положение, че преобладаващата част от Вселената се състои от водород и хелий /и техните производни елементи/. По-скоро са възможни разлики в елементната база на живите организми. Например, тук на Земята, животът е базиран на водата /съединение на водород и кислород/ с всичките топлинни и химични ограничения за живите организми, свързани с химико-физичните свойства на водата. Другаде във Вселената е твърде възможно животът да е базиран и на друг, неводен базов разтворител и така животът би могъл да съществува в съвсем различна от нашата среда /но не и различни закони/.

Съществува квантово явление: "обвързани частици" при което две или повече от тях отдалечени една от друга реагират с определена корелационна зависимост по между си. Тези частици може да са отдалечени на милярди километри една от друга и в същото време въздействие върху едната да предизвика мигновенна определена промяна в другата. Това значи че съществува свят бил той квантов, паралелен или някакъв друг в който разтоянията не са това кето са за нас. Също, тъй като времето е производна на пространството, енергията и масата то ако някъде едно от тези неща е различно то е възможно и времето да е различно. Ако вместо атом има друга структура и ако вместо хигс-поле има нещо друго то вместо време в такъв свят може да съществуват някакви статични системи в които да няма динамика а само резултати.

Водата неутрално съединение (когато е дестилирано). Така че... А и между другото не говорим за живот. Ако Ви интересува нещо повече за живота мога да ви кажа че силицият има подобни съединения на тези на въглерода от който ние сме изградени, Така че може да има живот от всички елементи от 4 Б група. Е сега трябва да уточня цхе силициевият диоксид е много по- полезен някой прозорец или като камък в някоя река тъй като топлината не е достатъчна за да " размърда" активността му. :D

На въглерода е всъщност, но по принцип си прав.

аз пък съм авторна теорията че времето е кръгло , а не права линия ,но този кръг е толкова голям че ние не го усещаме понеже се движим в един сегмент ,който може да се апроксимира с права линия,по същия начин по който земята е смятана за плоска , а се е оказала кръгла-прочетете цялата ми теория като напишете в гугъл-времето е кръгло

Браво,не знам до колко е вярно и аргументирано,но звучи нестандартно.Всъщност по усет има логина защото кръгът и сферата са най-устойчивите и често срещани форми във вселената.Аз да обогатя теорията ти,че времето е сфера и има всъщност безброй много времена,които са отсечки от повърхнината на тази сфера и когаро се срещнат се образуват черни дупки.

Доколкото съм я разбрал тя има предвид кръг в смисъл протичане на времето а не като структура.

Какво според теб съществува отвъд т. нар. хоризонт на събитията, на границата на черните дупки или преди големия взрив? :)

точно това съм описала в статията си -този хоризонт на събитията е именно границата след която времето вече не може да се апроксимира с права линия и се закръгля -затова и именно нищо засега не може да проникне отвъд

всъщност границите на нашата вселена или най крайните точки от които достига информацията до нас е именно този хоризонт на събитията до който времето може да се апроксимира с права линия -отвъд него то се закръгля така както земната повърхност се закръгля до идеалния хоризонт и ние нямаме "видимос" т е информация за отвъд

То хубу ама малко формули за %%-тите да дадеш ?

формулите са дадени от трасформациите на лоренц и по-късно използвани от айнщайн, в които времето се скъсява до там до където става нула , а после се получава корен от отрицателно число и няма физическо тълкувание, но всъщност с моята теория вече има-това е подобно на формулата по която един кораб се смаляваотдалечавайки се на хоризонта на морската повърхност докато изчезне, нотойне изчезва а просто ...знаете какво става

Victoria

Аууу, автор на теория ??? Какво образование имате, Даниела ?

Достатъчно! А ти да не си от "Човешки ресурси" случайно?

висше ...защо?

Говорим, колкото да не заспим май..

внезапно ми хрумна идеята за Време във Времето или многовремие. та защо времето да е едно? едно от талкуванията. текущото време примерно може да се намира във друго време тоест измерването на текущото време е количеството изминало време в което се намира. наи казваме "времето тече". да си представим една река която тече, скороста на която се измерва във текущото време, което от своя страна също "тече", а скороста му се измерва в "друго/външно време". малко е объркано, но мисля има някакъв смисъл.

я дай пак

Възможно е, но ти така си го написал че вероятно аз съм един от малкото които те разбират. Значи ако приемем че дадена част от вселената има определена "гъстота" на пространство, енергия и маса то тази част съотвено си има и свое локално време. Възможно е също вътре в тази област (представи си я като балон), да съществува друг балон или няколко със своя си "гъстота" на пространство, енергия и маса и съответно свое под-локално време различно от първото. :) хе-хе

Ей, връщате ме от вратата. Да пробвам да поясня думите на колегата крон. Той предлага както времето се използва за определяне на промяна в пространството, така да име време-прим (или мета време), с което да се измерва промяната на самото време. Мета-времето се отнася така към времето, както ускорението се отнася към скоростта.

Всяко същество си има мярка за време, да я наречем "цял живот". Сравнени една с друга, те са понякога почти несъизмерими - например на човека и на някоя бактерия. Но това е различно от твоето "време във времето" ...

На същия принцип времето тече с различна скорост от двете страни на вратата на тоалетната...

да Матю нещо подобно имах предвид, но също и свързано с тезата на Асгард. малко е сложно, трябва да преусмисля добре и да се изразя по правилно. но както казах тази идея ми хрумна внезапно и почувствах няакаква логика в нея за това и споделих. ще пиша пак :). благодаря ви за отговорите!

Подобна идея (за мета-време или за време на времето) съм чел преди много време ... в книга ... тогава още нямаше онлайн ресурси. Сега не се сещам никакви подробности, за да намеря пак материала и да дам препратка. Ако се сетя, ще дам повече инфо. За момента се сещам само, че книгата беше превод от английски на руски, меки корици, малък формат.

Един път сънувах, че всички тези звезди и съзвездия всъщност са молекулите и атомите в една бебешка лъжичка. С тази лъжичка пък даваха храна на едно бебе ... представете си колко е било голямо това бебе ;)

Хубав сън. А ако бяхте сънували, че звездите не са на входа, а на изхода на бебето ... може би това щеше да се квалифицира като кошмар, да?

като - Големият взрив

Всички теории са една глупост.Просто защото човешкото съзнание не е в състояние да приеме,че има закони във вселената отвъд нашите представи.Всичко това е както едно време хората са мислели че Земята е плоска и са били горди с това познание,това е нивото на науката ни към този момент.Дори и теориите на велики умове като Айнщайн не са достатъчни да стигнат до истината.Аз съм сигурен в едно,че във Вселената,по начинът по който ние я оценяваме (с нашите грешни критерии) между най-голямото и най-малкото няма съществена разлика и времето и пространството са нещо отвъд нашите представи и закони.

Ами ако не са били тези, които са смятали, че земята е плоска е нямало да има такива, които са доказали, че всъщност е сфера... Познанието се движи от любопитството и желанието за все повече знание, и търсене на отговори. По твоята логита - еденье, срнье и е*нье ли само трябва да правят хората? Ако ти се ограничаваш само до тези 3 действия, моля не наричай глупаци хората, които се опитват да правят нещо друго...

Не казвам че не трябва да се прави нищо.Просто че познанията ни са прекалено малко,а интелекта ни прекалено нисък,макар да сме се именували най-разумните същества,за да си обясним нещо като черните дупки например,където пространството и времето се изкривяват.Самите ни представи за край,начало,време са крайно несъвместими с истинският облик на това което наричаме вселена и не са подвластни нито на физика,математика и т.н обяснения.

Изтегли си и изгледай поредицата "Cosmos" на Карл Сейгън и ще разбереш защо другите не са съгласни с теб. Има я по торентите, в тубата и май във вибокса също.

Па язе мислим, дека тая пущина Вселената е у нечий аквариум у мазето му, па ние сме кат неква плесен, завъдила се у вОдата, оти не са я сменявАли скоро...

И от де таз допълнителна маса?!

Начало - край на вселената е също като яйце - кокошка кое е първото?

Курника.

Яйцето.....То е дарено на кокошката от динозаврите....Така ,че винаги има нещо от по-преди,което не знаем , пропуснали и което води до несъвършенство в предположението.Но затова са пък другите-да се съгласяват или оборват.

Всички подобни теории се появяват защото нито една от вече съществуващите не може да обясни произхода и еволюцията на Вселената. Идеята, че Вселената е като съвкупност от застинали обекти, които по някаква причина си увеличават, или намаляват енергията е доста безумна. Но и идеята, че Вселената е като балон, който периодично се надува и свива също е безумна. По скоро истината е някъде по средата. Частиците във Вселената действително увеличават енергията си една спрямо друга и на това се дължи Доплеровото изместване. Обаче това увеличение на енергията е в следствие от ускоряващо се движение на частиците. А какво взаимодействие на сили предизвиква това движение и обмен на енергия, се пита в задачата? От друга страна Вселената като цяло е и статичен обект без време, начало и край, в който всички процеси се подчиняват на принципа на взаимодействие на противоположности, които взаимно се неутрализират.

> По скоро истината е някъде по средата. Или може би тя е крачка встрани?

Аз мисля, че времето е движение в четвърто измерение, което пренася тази енергия за разширяването на вселената. Черните дупки пък захранват този четириизмерен енергиен пространствено-времеви център с енергията за разширяването - просто те са черни дупки и във времето и като такива ни свързват със секунда номер 0 и масата, която поглъщат потъва до там назад във времето и се превръща в енергия, движеща времето, което изтласква и разширява вселената. Моя теория, не претендирам за изчерпателност и точност :)

Ако се приеме, че Вселена е следствие на някакъв си голям взрив, то от това следва, че разумът би следвало да се появи по едно и също време в различните галактиктики.Следователно, нивото на неговото развитие ще е същото, като нашето сега. Тази теория, обаче, изключва възможността за съществуването на по-развити цивилизации от нашата. Ето защо по-приемливо е да считаме, че нашата Галактика-Млечният път е само една от веригата галактики, възниквали по различно време.Както вече съм писал няколко пъти, нашата Галактика е на възраст от 13,5-7 милиарда години, нещо, което се изчисллява от числото 25920- друга мерна, всекосмическа единица, дадена свише на нашата цивилизация за сведение.

гръмни с пиратка навън и виж дима какво прави, естествено влияе му вятър, как е бил натъпкан заряда и какво ли не, но кой ли пък знае какъв е бил големия взрив, едва ли всичко се е случвало симетрично при раздуването, щяхме да го видим, а то е тотален бъркоч от какво ли не около нас. Слънцето е на 5 млрд години, а Вселената на 14, възможно е при формирането на първите звезди да е имало и стабилни с малки размери, които да не стигат до супернови и да са изхвърлени на подходящо разстояние от други такива явления и сега да има някаква разумна форма милиарди години по-развита от нас, може и дори тя да ни е създала, отгледала и в момента да ни наблюдава. Но дори ако приемем, че за живот е трябвало второ поколение звезда, рожба на супернова, как реши, че нивото ще е едно и също, че нашата еволюция е обусловена от млн фактора, които са я забавяли и ускорявали, достатъчно е др планета да е с въглероден разум подобен на нашия, но само милион години по стара и ще са на съвсем др измерение по развитие.

Стига й да е и 1000 години по-стара ... да не кажа и 100 години :)

Винаги съм се чудел вселената има ли край? АКо има то в какво е сложена тая вселена? Значи в нещо още по голямо? Какво? Или е безкрайна? Но ако е безкрайна как така няма край? Все трябва да има нали? А ако има, извън тоя край какво има? Къде е края на вселените/света?

Въх ми сега!

Според някои теории - има, според други няма, а според трети - хем има, хем няма. Живей. Да се поясня. Първите казват, че отвъд края няма нищо (не само материя, но също пространство и време). Т.е. извън вселената дори не може да премериш с линийка разстояние или с хронометър време. Вторият вид не искат обяснение. Според третия вид хипотези, вселената е самозациклена. Представи си петно върху сфера. Петното може да ходи по сферата и никога няма да намери края й. Т.е. сферата си има край, но петното априори няма шанс да го стигне, понеже той е в друго измерение. Ама всъщност има много други хипотези - за мултивселените, за паралелните вселени, за холографската вселена, за верига от вселени навързани като броеница и т.н. и не говоря за идеи от научната фантастика, а за научни хипотези, разработени на базата на съответните математически модели.

Най-вероятно е 4-измерна сфера и ако ние пътуваме в триизмерното пространство, тръгвайки в една от посоките, ще се върнем от другата по същия начин, както ако тръгнеш по плоската земя. Тя не е безкрайна, но е безгранична. Това означава, че във вселената има постоянно крайно количество маса/енергия, но няма граница, до която да достигнем при пътуване.

големият взрив е дело на хизбулля-мизбулля:) аааллях-маааллях:) постоянно взривяват галактики

Аз съм против! Протестираме! Сборен пункт пред Атомния център. Отдясно! В нула часа ... Датата после ... Като ни нарасне масата критично ...

Не забравяйте че всичко за което става дума е ХИПОТЕЗА. Когато става въпрос за нещо каквото и да е извън Земята са само приблизителни предположения. Някои от тях частично могат да се докажат но в повечето случаи са хипотези които е възможно до се променят с годините. Едно обаче е сигурно, когато с помощта на физиката и математиката се докаже нещо, то наистина е точно така. В астрофизикита и астрономията за съжаление имаме много малко нещо доказани в повечето случаи сме като Колумб който предполага че и на запад има път към Индия. Е неговото предположение в крайна сметка се оказва вярно но е доказана бая след неговата кончина.

Какво нещо е науката, могат да минат векове за да се постигне резултат. Един го почва друг го разработва а десетия или стотния достига до резултата. Но благодарение на това има този свят който ни заобикаля в ежедневието ни. Там няма добро и лошо. И поради факта че няма бързи резултати по-голямата част от хората (най-вече в България) гледат на учените като на НИЩО ПРАВЕЩИ. Е то това си е от край време...ама нямат нищо против да летят със самолети да гледат телевизия или да джиткат на компютъра. А как се е стигнало до тях ....я си помислете. ....векове, векове, разработки на НИЩО ПРАВЕЩИТЕ.

Е сега разбрах защо когато се наям почервенявам. А като огладнея посинявам.

Тероризъм ли е ГОЛЕМИЯТ ВЗРИВ?

Не начин на живот е!

Тази хипотеза решава някои въпроси, но поставя много други. Напълно ОК си е, ако е съвместима с всички наблюдения до момента. Някой да има идеи за как практически може да се потвърди? Или пък идеи за неизвестни неща, които тя може да предскаже, и които неща могат да се потвърдят експериментално?

Според последните резултати, Хигс-бозонът съществува, а именно той според Стандартния модел дава масата на елементарните частици. Промяна на масата аз бих разбирал като промяна на взаимодествието на Хигс с другите частици. В този смисъл, по-нататъшни изследвания на свойствата на тази частица би могло да даде яснота по въпроса.

Според мен хигс-полето придава маса на частиците а хигс-бозона е резултат от взаимодействието между частиците и това поле. Затова й тя се "слива" с частиците а не съществува самостоятелно. :)

Може да се докаже че вселената отдавна е достигнала предела си на разширяване и че дори е започнал вече процес на "свиване". Също- най-отдалечените галактики са на 12-13 млр. год и през повечето от това време те не само че са се ускорявали но и частиците в тях са ставали по-тежки. Ако те не се ускоряват вече значи материята в тях не се "разсейва" а стои стабилна. Добавяйки страхотната маса която са придобили за това време то може също да се докаже, че времето в някои от тези галактици тече назад. :)))

Не знам кой измисли този "Големият взрив", но винаги ми е звучал като изказване на вярващи, а не на учени. Напълно е възможно да е прав за ефекта на отдалеченоста и че се гледа в миналото. Но как ще се увеличава масата, не ми е ясно. Обикновено от нищо нещо не става.

Колега, "Големият взрив" е екстраполация назад във времето, основана на някои от текущите ни представи за Вселената и динамиката й. Особеното на екстраполациите е, че минимална промяна на известните неща, може да доведе до корена промяна на екстраполираните неща.

Не забравяйте че всичко за което става дума е ХИПОТЕЗА. Когато става въпрос за нещо каквото и да е извън земята са само приблизителни предположения. Някои от тях частично могат да се докажат но в повечето случаи са хипотези които е възможно до се променят с годините. Едно обаче е сигурно, когато с помощта на физиката и математиката се докаже нещо, то наистина е точно така. В астрофизикита и астрономията за съжаление имаме много малко нещо доказани в повечето случаи сме като Колумб който предполага че и на запад има път към Индия. Е неговото предположение в крайна сметка се оказва вярно но е доказана бая след неговата кончина.

Не превеждайте с google translate! Тюфлеци!

Че какво очакваш от журналисти, които от английски разбират точно толкова, колкото и от физика?

Погледни му "българското" име на този, редактирал материала, и ще ти стане ясно ;)