Европейската комисия излезе с ново предложение за по-строго регулиране на анонимните портфейли и транзакциите с криптовалута, което може да влезе в сила до 2024 г. Слухове, че Комисията иска да засили регулирането на криптовалутните транзакции в Европа, се появиха още през юли, а сега Брюксел официално ги потвърди, предава technews.bg.

Документът на Комисията предвижда задължаване на компаниите, които обработват транзакции с криптовалута, да събират различни лични данни на подателите и получателите: имена, адреси, дати на раждане и номера на сметки, съобщи Decrypt.co.

Естествено, след въвеждане на такива правила, притежателите на криптовалута няма да могат да използват анонимни портфейли за преводи. Европейската комисия вярва, че затягането на регулациите ще помогне на правоприлагащите органи в борбата срещу прането на пари.

"Днешните изменения ще осигурят пълна проследимост на трансфери на крипто-активи като биткойн, ще предотвратят и открият възможното им използване за пране на пари или финансиране на тероризъм", се казва в прессъобщение на Европейската комисия. "В допълнение, анонимните портфейли на криптоактиви ще бъдат забранени, като изцяло се прилагат правилата на ЕС за борба с алкохола/тероризма към крипто-сектора".

"Днешните предложения целят да постигнат точния баланс между справяне с тези заплахи и придържане към международните стандарти, без да създават ненужна регулаторна тежест за индустрията", обяснява документът. "Напротив, тези предложения ще помогнат за развитие на криптоактивите на ЕС, тъй като индустрията ще се възползва от актуализирана и хармонизирана правна рамка", заключава Европейската комисия.

По същество Комисията предлага да се разшири така нареченото "правило за пътуване" ("travel rule") и към крипто-транзакциите, като ги направи по-проследими. Самото правило вече се прилага за банкови преводи в ЕС и е част от препоръките на Работната група за финансови действия.