Facebook подготвя нов "социален свят с виртуална реалност", който ще пусне следващата година за Oculus Quest и Rift, съобщи компанията. Facebook Horizon ще позволява на потребителите да изградят общ виртуален свят, изпълнен с игри, градове и всичко, което могат да се сетят.

Facebook Horizon ще е своеобразен конкурент на платформата Second Life, която предлага подобни възможности от години. Потребителите ще могат да създават свои виртуални герои, да се телепортират между различните локации в играта, да си правят виртуални срещи с приятели и заедно да гледат филми или да слушат музика.

Ще могат и да се събират заедно и да играят различни игри в самата платформа. В Horizon ще има и своеобразни модератори - реални хора, които ще помагат на потребителите в опознаването на виртуалния свят и ще се намесват срещу троловете.

Плафромата ще тръгне като затворена бета версия с началото на следващата година. Тя ще може да се играе само чрез устройствата за виртуална реалност. Целта на Facebook Horizon е да създаде усещането сред потребителите, че се намират в атрактивен виртуален свят, а не в обикновена игра. Хората ще могат да изграждат собствени къщи, острови, специални зони и др. Ще има и виртуални дестинации като места за учене на програмиране, виртуални клубове, гейминг турнири и др.