Това стана на специална церемония в препълнена конферентна зала в Сан Франциско в момент, когато американският технологичен гигант се опитва да се справи със засилващата се конкуренция от страна на компании като Samsung, Google и Microsoft.

Маркетинговият директор на Apple Фил Шилър нарече направения от стъкло и алуминий смартфон "най-красивия продукт, правен някога без изключение" и "най-добрата разработка" дело на компанията.

Вижте снимки >>

Новият iPhone 5 е с 4-инчов Retina дисплей с резолюция 1136x640 пиксела и съотношение 16:9. Той е най-големият от всички модели на смартфона, досега те бяха 3,5-инчови. С дебелина от едва 7,6 милиметра това е най-тънкият iPhone досега и тежи само 112 грама - с около една пета по-малко от предишния модел на култовия смартфон.

Според разработчиците параметрите на графиката са усъвършенствани с 44 процента. Смартфонът вече има три микрофона и подобрен гласов помощник Siri. Новият модел на iPhone поддържа 4G клетъчна мрежа и безжичен интернет. С процесор A6 - два пъти по-бърз и мощен от A5, с който е снабдена предишната версия - той функционира с операционна система iOS 6.

iPhone 5 има 8-мегапикселова камера, която снима с 40 процента по-бързо от тази на предишния модел на смартфона и работи по-добре при слабо осветление. Резолюцията на фронталната камера е подобрена - вече е 720p.

Смартфонът разполага с нов, по-малък "Lightning" конектор - за аксесоарите със стария 30-пинов жак потребителите ще трябва да ползват адаптер, а в комплекта на iPhone 5 влизат и новите слушалки EarPods.

Батерията издържа 8 часа в режим разговор и 10 часа в режим гледане на видео. Сред вградените приложения са обновени 3D карти с програмата Yelp и програмата Passbook, която позволява да се съхранява на едно място информация за банкови и други карти.

Фил Шилър подчерта, че смартфонът е "предназначен за ръката. Той трябва да е удобен за вашата ръка, да бъде лесно да бъдат изпращани съобщения, да бъдат писани имейли и да се сърфира в интернет.", цитира го БТА.

Предварителните поръчки за закупуване на iPhone 5 могат да бъдат правени от петък (14 септември) и новият смартфон ще бъде пуснат в продажба по магазините седмица по-късно (на 21 септември) в Съединените щати, Канада, Великобритания, Франция, Германия, Австралия, Япония, Хонконг и Сингапур.

Подобно на своя предшественик, новият iPhone ще се продава в САЩ на цена от 199 долара при подписване на договор с телеком оператор (с 16 GB памет). Версиите, разполагащи с по-голяма памет, ще струват 299 и 399 долара (32 и 64 GB). iPhone 4S поевтинява до $99 долара с 16GB памет, а "четворката" с 8GB вече ще бъде безплатна с двугодишен договор.

Чистата печалба на Apple през първите 9 месеца от финансовата 2011-2012 г. възлиза на 33,5 милиарда долара. Делът на компанията на световния пазар на таблети достигна 70 процента.