Фейсбук заяви през уикенда, че блокира част от глобалните профили в своята интернет платформа, които се контролират от привърженици на президента на Бразилия Жаир Болсонаро, замесени в разпространение на фалшиви новини и реч на омразата.

Решението е факт само ден, след като социалната медия беше глобена за неспазване на заповедта на Върховния съд на Бразилия да предприеме такава мярка, съобщава БНР, позовавайки се на информация от Ройтерс.

Акаунтите бяха блокирани поради твърдения, че са нарушили законите за речта на омразата.

Говорител на "Фейсбук" заяви, че решението е "крайно" и "заплашва свободата на изразяване извън юрисдикцията на Бразилия", но подчерта, че компанията се е съобразила със съдебното решение.

"Като се има предвид заплахата от наказателна отговорност към местен служител, към този момент ние не виждаме друга алтернатива, освен да се съобразим с решението, като блокираме акаунтите в глобален мащаб, докато обжалваме решението на Върховния съд", заяви говорителят на водещата в света социална медия.

В четвъртък съдия Александър де Мораес постанови, че "Фейсбук" (Facebook) и "Туитър" (Twitter) не изпълняват съдебното разпореждане за блокиране на дадени профили в социалните медии, тъй като са блокирани акаунти само в рамките на Бразилия, но остават достъпни с чужди IP адреси.

С оглед на това в петък той реши, че "Фейсбук" трябва да плати глоба в размер на 1,92 милиона реала (около 367 710 долара) за неспазване на съдебното разпореждане и може да се изправи пред допълнителна глоба от по 100 000 реала на ден, ако не блокира въпросните акаунти в световен мащаб.

Преди да бъде обявена глобата, "Фейсбук" заяви в петък, че ще обжалва решението. Най-голямата в света социална мрежа посочи, че спазва законите на страните, в които работи, но че "бразилското законодателство признава границите на своята юрисдикция".

Наложената съдебна глоба се отнася само за "Фейсбук", като все още не е ясно дали и компанията "Туитър" ще се окаже изправена пред подобна глоба.