Huawei представи новия си флагман Mate 40 Pro. Устройство дебютира като лидер в света на мобилната фотография, защото в някои отношения дори надминава професионалните DSLR апарати. Мощните сензори и фото възможностите на самртфона далеч не са единственото нещо, превръщащо Mate 40 Pro в истински флагман на 2020 година.

Да започнем от дисплея. Той е ОLED, с големина от 6,76-инча и резолюция 2772×1344 пиксела. Ръбовете му са огънати почти на 90 градуса, което му придава много стилен и характерен вид. В екрана е интегриран и сензорът за пръстови отпечатъци.

Вижте как изглежда Huawei Mate 40 Pro >> >> >>

За разлика от Mate 30 Pro, този път има едновременно хардуерен бутон за контрол на звука и софтуерен такъв, активиращ се с две потупвания по ръба на екрана. От Huawei споделят, че са провели проучване сред потребителите на Mate 30 Pro, за да стигнат до това решение. Power-бутонът по традиция е в червено.

Селфи камерата е интегрирана в дисплея, като размерът на отвора е с 40% по-малък от този в Huawei P40 Pro. Целият вид на устройството е много луксозен, а смартфонът е водоустойчив по стандартът IP68 и с заздравено стъкло от ново поколение, пазещо го от надраскване и счупване.

Huawei Mate 40 Pro

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Основната камера е четворна, като е разположена в иновативен овал на гърба на устройството. Заради своя дизайн, тя не е толкова изпъкнала, въпреки наличието на перископичен телефото сензор.

Основният сензор е 50 МР и има оптична стабилизация. За широкоъгълните изображения отговаря 20 МР сензор, който обаче е с подобрена пикселна технология, която го прави по-способен от всички останали в класа му. Що се отнася до перископичната камера, тя е с 12 МР и има 5 пъти оптично увеличение и 50 пъти дигитално. Качеството ѝ е внушително. Четвъртият сензор гарантира изключително точен лазерен автофокус.

Huawei Mate 40 Pro

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Новият Mate 40 Pro може да заснема 8К видео, но това далеч не е единственият му коз. Телефонът има иновативна система за следене на заснетите образи. На практика камерата сама проследява обектите без да мърдате ръката си. Това от своя страна позволява заснемането на множество атрактивни кадри.

Проследяването на обектите става изключително плавно и благодарение на мощният изкуствен интелект, с който разполага телефонът.

Mate 40 Pro е насочен към създаването на филми и истински качествени истории за социалните мрежи. Телефонът включва множество режими, които сами обработват заснетите клипове в едно цялостен кратък филм, придружен от музика.

Huawei Mate 40 Pro

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Способностите за заснемане на слоу-моушън също са повишени. До 480 кадъра в секунда качеството е Full HD, а след това достигат до 3840 кадъра в секунда при 720р.

За селфитата отговаря 13 МР камера, която е комбинирана със сензор за дълбочина. Тя може да прави 4К клипове и също да снима слоу моушън.

Освен това може да правите и широкоъгълни селфита.

И като споменахме широкоъгълните кадри - от Huawei са разработили иновативна технология, премахваща изкривяванията при заснемане на кадри с широкоъгълния обектив.

Huawei Mate 40 Pro

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Телефонът може да използва едновременно предната и задна камера.

Mate 40 Pro е телефонът с най-голям фото сензор, а това е и една от основните причини той да улавя светлината толкова добре, хващайки всички детайли на кадрите си.

Устройството може да прави HDR видеа, като при заснемането им няма да има характерното до сега изсветляване или потъмняване на картината при движението на камерата.

Huawei Mate 40 Pro

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

От Huawei допълват, че камерите на устройството го правят изключително подходящо за талантливи млади режисьори или хора искащи да запечатат важни и интригуващи кадри.

Внушителна е и технологията за аудио зуум. Чрез нея може да фокусирате даден обект, след като зуумнете към него, телефонът автоматично ще заглуши фоновият шум около вас. Ако този човек започне да пее - ще се чува само гласът му. Фокусирате ли обратно на общата картина - ще се чува основно фоновият звук.

Сравненията с останалите конкуренти на Huawei показват, че китайската компания определено ще остане безапелационен лидер в света на мобилната фотография.

Смартфонът идва и с нова технология за контрол с жестове. Възможно е да отговаряте на обаждания без въобще да държите телефона с ръката си - достатъчно е само да помахате пред него.

Зад множеството технологични постижения на камерата, като проследяването на обекти, точният фокус и мощният редактор помага и новият процесор Kirin 9000.

Той е направен по 5-нанометрова технология и на практика е най-мощният чипсет за телефони, дебютирал досега. В него е интегриран и чип за изкуствен интелект, който също е с върхови способности. Телефонът идва и с най-добрата възможност за 5G връзка на пазара.

Huawei Mate 40 Pro

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Процесорът е подпомогнат от графичния ускорител Mali-G78. RAM паметта е 8 GB, а вътрешното пространство е 256 GB.

Това превръща Mate 40 Pro в изключително подходящо за сериозен гейминг устройство.

В този ред на мисли похвали заслужава батерията с капацитет от 4400 mAh. За разлика от новия iPhone 12, телефонът не просто идва със зарядно в комплекта, а с изключително бързо 66-ватово зарядно. То може да напълни батерията за броени минути. Huawei предлага и изключително бързо 50-ватово безжично зарядно.

Устройството ще работи под управлението на операционната система Android 10, надградена до EMUI 11.

Все още не е ясно кога ще пристигне телефонът в Европа, но е сигурно че той ще се предлага в България.