Декември едва започна, а вече имаме първата годишна класация. Тя ни е осигурена от Google и е базирана на Play, магазина за приложения на Android. Още тук трябва да уточним, че данните са базирани на пазара в САЩ, но това не ги прави по-малко интересни.

Както вече разбрахте от заглавието, PlayerUnknown's Battlegrounds (PUBG) е игра на годината в Google Play, като грабна и още едно признание - "Фаворит на феновете". Тук по-скоро липсва изненада - т.нар. battle royale заглавия (последният оцелял) са абсолютният хит в геймърските среди и именно PUGB е заглавието, което популяризира най-силно този жанр. Добрата новина е, че то е безплатно за мобилни устройства, за разлика от версията за PC например, предава Mobile Bulgaria.

Fortnite, големият конкурент на PUBG, вече също е наличен за Android, но от август. Също така стартът му не беше особено плавен, особено след като не се разпространява през магазина на Google. В категория "Най-добро приложение на 2018 година" е отличено Drops, което помага на потребителите да научат нов език. То до голяма степен наподобява добре познатото Duolingo и разчита на игрови елемент, за да направи ученето по-приятно и по-лесно. Или поне овладяване на основата му.

YouTube TV, което не е налично у нас, грабна приза "Фаворит на феновете". Най-общо то дава възможност на потребителите да записват любимите си телевизионни канали, без да разполагат с допълнително устройство за това, като например DVR. Честно казано е изненада, че именно това е изборът на феновете, но може би голяма част от тях го използват за запис на спортни събития.

В класацията място намират най-сваляните филми, сериали и книги. В първата категория първенец е "Черната пантера", а "Отмъстителите: Война без край" е изборът на феновете. В раздел "Сериал" водач е "Живите мъртви". "Огън и ярост" е най-сваляната книга от Google Play. В нея авторът Майкъл Улф ни дава поглед към Белия дом на Доналд Тръмп. "12 правила на живота" на Джордан Питърсън е най-търсената и най-сваляна аудиокнига.