На своето специално събитие в Калифорния Apple представи новите си смартфони.

Първо бяха показани iPhone Xs и iPhone Xs Max.

iPhone Xs и iPhone Xs Max

Снимка: Apple

И двата смартфона разполагат с безрамков Super Retina OLED дисплей с HDR 10 възможности. По думите на калифорнийците това е най-модерният дисплей, монтиран на смартфон към днешна дата. Цветовете стават още по-ярки и живи благодарение на технологията Dolby Vision.

При iPhone Xs екранът е 5.8-инчов, а при Xs Max 6.5-инчов. Резолюцията е 2436х1125 и 2688х1242 пиксела съответно за iPhone Xs и iPhone Xs Max.

Вижте как изглеждат новите смартфони на Apple >> >> >>

Apple са заложили на лицевото разпознаване и са се отказали от виртуалния бутон за пръстов отпечатък Touch ID.

Корпусът е от специална стоманена сплав, която осигурява необходимата здравина, а устройствата могат да работят за цял час, потопени под вода на дълбочина от 2 метра.

Всъщност, екипът на Apple е тествал телефона не само в обикновена вода, но и в друг вид течности, като топъл чай, морска вода и дори студена бира - смартфонът продължава да работи безпроблемно.

Освен водоустойчивост, сертификацията IP68 гарантира, че смартфоните на Apple са надеждно защитени от прах и пясък. Дисплеят пък има специално покритие, което го предпазва от одраскване.

Новите iPhone Xs и iPhone Xs Max разполагат с еднаква двойна задна камера, която използва два 12-мегапикселови сензора. Единият е с бленда f/1.8 и 28mm обектив, а другият е с бленда f/2.4 и 52mm обектив. Крайният резултат е, че имате 2х оптично приближаване, както и че може да правите качествени 4К видea с 60 кадъра в секунда.

Apple разкриват, че са подобрили светлочувствителността, стабилизацията, а изображенията са станали по-дълбоки и качествени, спрямо тези, направени със стария iPhone X. За това помага и специален софтуер, използващ изкуствен интелект и мощността на процесора за изчисляване на перфектните настройки.

Американците са заложили на изключително много на софтуер, подсилен с възможностите на изкуствения интелект, с който се надяват да изместят Huawei от върха в мобилната фотография. Именно Huawei P20 Pro бе лидерът по качество на заснетите кадри, заради своята тройна камера, правеща 3х оптично приближаване и разполагаща със софтуер на Laica. Предстои да се установи дали Apple ще успее да детронира китайската марка.

За селфитата отговаря 7MP сензор с f/2.2 бленда и 32mm обектив.

Xs и Xs Max разполагат с новия 6-ядрен 7-нанометров процесор A12 Bionic, който е подсилен от 4-ядрен видеоускорител и чип за изкуствен интелект. Тази изчислителна мощ, съчетана с възможностите на AI предлагат на потребителите редица интересни възможности, като приложение, което проследява и изчислява траекторията на движеща се баскетболна топка в реално време.

Операционната памет е 4GB, а свободното място е 64GB, 256GB или 512GB.

Телефоните идват и с различни игри, използващи добавена реалност.

При iPhone Xs батерията е с капацитет от 2716 mAh, а при iPhone Xs Max е с 3300 mAh. Тя може да се зарежда на 50% за 30 минути и да издържа два дена на нормална употреба.

Цената на iPhone Xs без договор ще е около 1800 лева, а на iPhone Xs Max - около 2300 лева.

Apple представиха и по-достъпния iPhone Xr.

iPhone Xr

Снимка: Apple

Корпусът му е изработен от авиационен алуминий, а гърбът е от стъкло. Цветовота гама на телефона е много разнообразна, включвайки ярко червено и жълто. Водоустойчивостта е налице, макар и да е по по-слабият IP67 стандарт, осигуряващ 30 минути безпроблемно функциониране на 1 метър дълбочина.

iPhone Xr разполага с 6.1-инчов Liquid Retina LCD дисплей с резолюция от 2436x1125 пиксела. Това е първият по рода си LCD дисплей, който се доближава максимално до по-модерните и качествени OLED екрани.

Телефонът не разполага с чип за изкуствен интелект, но използва 6-ядрения процесор и 4-ядрения видеоускорител от по-върховия iPhone Xs.

Камерата е с 12MP сензор и f/1.8 бленда, като телефонът може да прави 4К видеа с 30 кадъра в секунда. За селфитата отговаря 7MP сензор с f/2.2 бленда.

Оперативната памет е 3GB, а вътрешното пространство е 64/128/256 GB.

Цената на iPhone Xr ще е около 1259 лева.

Вижте какво друго представи Apple >> >> >>