В интернет излезе уникален клип, показващ как работи малко известен прототип на Apple. Става въпрос за "умния" телефон WALT. Той излиза в малка пробна серия, която не е предназначена за пазара, през далечната 1993 година.

WALT е първият опит на Apple в съчетаването на компютрите и телефоните в едно. Устройството има дигитален органайзер, може да помни номера и бележки, да изпраща факсове и дори да проверява банковата сметка на притежателя си. WALT разполага със свои стилус, благодарение на който се осъществява вързката между потребителя и големия и модерен за времето си сензорен екран.

Applе обаче се отказват от пускането на устройството в масово производство. Част от причините за това са видни и от публикуваното клипче.

WALT е изключително бавен, като потребителите трябва да се въоръжат с голямо търпение при интеракциите си с устройството.

В началото на 90-те Apple планират и създаването на първия си таблет, отново залагащ на сензорен екран и компютърни части. Оказва се, че технологията по това време е недостатъчна, за да предложи разумна цена и адекватни възможности.

Около 15 години по-късно Apple показва, че идеите на компанията за създаването на умен телефон и съчетаването на сензорен дисплей с изчислителната мощ на компютър е една много добра и печеливша идея.