Туитър обяви нови мерки срещу акаунтите на руското правителство, за да намали разпространението на руска официална пропаганда в социалната медия, предаде Франс прес.

Официалните акаунти вече няма да бъдат "препоръчвани" на потребители на Туитър в нито една категория на сайта или приложението, включително при търсене, съобщи компанията.

Базираното в Калифорния предприятие вече блокира акаунтите на руските медии РТ и Спутник в ЕС, припомня АФП. Москва отговори с ограничаване на достъпа до Туитър в Русия.

Ограничен беше и достъпът до съдържанието в профила на руския президент Владимир Путин и други над 300 акаунта, свързани с Руската федерация. 

От своя страна Русия вече ограничи достъпа до "Туитър" и други интернет услуги на своя територия.

"Няма да улесняваме разпространението на послания от официални акаунти на страните, които блокират свободния достъп до информация и са замесени във въоръжени междудържавни конфликти - независимо дали Туитър ще бъде блокиран в тази страна, или не", подчертава Туитър.

"Когато едно правителство блокира или ограничава достъпа до дигитални услуги, но продължава да използва тези услуги за своята собствена комуникация, това създава сериозен дисбаланс", добавят от компанията.

От алгоритмите на мрежата са премахнати препоръките за профилите, които могат да са видими в потребителския поток, а също нотификациите и други линкове към руските държавни постове.

Мярката следва подобно отношение към профилите на руски държавни медии заради обвиненията в дезинформация за войната в Украйна.