Ги Лалиберте, канадският милиардер, собственик на цирк, който плати 35 милиона, за да полети в Космоса, днес ще осъществи още един свой необичаен замисъл - да води от борда на Международната космическа станция истинско космическо шоу - с певци, танцьори и знаменитости, които ще се включат от 14 града по света. Целта на Лалиберте е да насочи вниманието към проблема, че много хора по света нямат достатъчен достъп до чиста вода, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Сред известните имена в шоуто на собственика на прочутия "Сирк дьо солей", които ще се включват чрез сателитна връзка, са попзвездата Шакира, актьорът Матю Макконъхи, бившият американски вицепрезидент и природозащитник Ал Гор, певецът Боно от U2. Първото по рода си "космическо" представление ще започне в полунощ по Гринуич и ще продължи около два часа. То ще се предава чрез сателитна телевизия в САЩ, Канада и Латинска Америка и ще може да се гледа в интернет сайта www.onedrop.org.
Лалиберте създаде през 2007 г. Фондацията си One Drop (Една капка), за да работи за каузата повече хора по света да имат достъп до чиста вода. "Нямам 25 години и светът няма 25 години, за да се заеме с проблема с водата. Затова мисля, че това е много добра възможност, съчетана с личната ми мечта и смятам да извлека полза от това, че съм в Космоса", каза канадецът тази седмица на пресконференция, дадена от Международната космическа станция.