Ново проучване анкетира преподаватели в 144 университета в САЩ. Оказа се, че една пета от тях признават, че са виждали нещо, което може да отговаря на определението на правителството на САЩ за неидентифициран въздушен феномен (UAP) или НЛО.

Изследването е публикувано в списанието Humanities and Social Sciences Communications. Проучването задава отворени въпроси на учени от различни дисциплини в САЩ. То пита дали те, близките им или приятели са "наблюдавали въздушни обекти, които не могат да бъдат идентифицирани веднага".

Малко под една пета - 18,9 процента - от анкетираните казват, че са видели нещо, което отговаря на това определение.

Въпреки че това е изненадващ резултат, малко задълбочаване в числата рисува различна картина. От една страна, процентът на отговори на изпратеното по имейл проучване е изключително нисък.

Само около 1500 от почти 40 000 академици, получили имейла, са върнали попълнена анкета. Това предполага изкривяване в резултатите, като най-заинтересовани от отговор биха били учените с интерес по темата.

Съавторът на изследването Бетани Бел, доцент в Университета на Вирджиния, твърди, че целта на изследването е да разбие стигмата около НЛО. Твърде големия скептицизъм по темата може да се окаже спирачка за проучвания на някои необяснени явления.