Археолози и учени откриха в Мексико най-старата сграда, принадлежала на цивилизацията на маите. Тя е монументален храм на поне 3000 години. Церемониалният комплекс е и най-големият, принадлежал на изчезналата култура, пише National Geographic.

Вижте снимки от най-стария храм на маите >> >> >>

Въпреки своите размери, тя е останала скрита в джунглата, докато археолози от Университета в Аризона и международен екип от учени не се натъкват на нея по време на експедиция през 2017 година.

Aquada Fénix се намира в Мексико, но е непосредствено до границата с Гватемала

Снимка: Takeshi Inomata

Дължината на комплекса е близо 1,5 километра, а височината му е 15 метра. Той е с пирамидална форма и включва множество постройки, издигнати на плато в близост до границата между Мексико и Гватемала.

Разкопките и извършеният им анализ показват, че комплексът е издигнат преди около 3000 години.

Така изглежда терена на комплекса, преди да бъде открит от археолозите

Снимка: Takeshi Inomata

"Смятаме, че това е церемониален център. Място, на което са се извършвали шествия, събирания на хора и ритуали, които само можем да си представим", коментира Такеши Иномата, един от водещите археолози от Университета в Аризона.

Учените са приключили едва сега с първоначалните си изследвания, за да заключат, че това е най-големият останал досега комплекс от маите - по-мащабен от пирамидите. Комплексът е наречен Aquada Fénix, а екипът от археолози е останал удивен и от още един факт.

Археолозите са използвали радар, за да открият церемониалния комплекс

Снимка: Takeshi Inomata

Едно от най-забележителните разкрития от находката е липсата на каквито и да е било паметници на "елита" на цивилизацията на маите. Това предполага, че обществото им е било много по-егалитарно по време на своя начален възход.

"Подобни огромни проекти могат да се създадат и без строго организирана власт. Хората могат да работят заедно, за да постигнат невероятни резултати", коментират откритието водещите археолози Такеши Иномата и Даниела Триадан.

Предстои екипът на Иномата да извърши подробно картографиране на терена с лазерен радар (Lidar).

Според археолозите откритието ще хвърли нова светлина върху генезиса на цивилизацията на маите и разликите им с тази на олмеките.

Констатациите на екипа са публикувани в списанието Nature.