Аманда Хенрикс и Чарлз Уолфърт са авторите на новата книга "Beyond Earth", в която разясняват тезите си.

"Забравете за Марс, нека колонизираме Титан!", започват планетолозите, след което споделят, защо изпращането на хора на луната на Сатурн е много по-целесъобразно.

На първо място, Марс няма плътна атмосфера и магнитно поле, която да пази Червената планета от слънчевата радиация.

Титан има атмосфера, сходна по плътност със земната (на Титан атмосферното налягане е 160 кPa, а на Земята около 100 кРа).

Хората, които ще колонизират Марс ще живеят под повърхността, а престоят им на повърхността ще е ограничен от радиацията и възможностите на скафандъра.

Вижте как изглежда Титан >> >> >>

Налягането на атмосферата на Титан е достатъчно, за да може човек да не ползва скафандър - необходими са единствено топли дрехи и кислородна маска.

Средната температура на Титан е -175 градуса по Целзий, но това не би трябвало да е проблем за новите материали и технологии.

За сметка на това радиацията няма да е проблем на луната на Сатурн.

"Заради малката гравитация, хората ще могат буквално да летят, ако имат дрехи с малки крилца", споделят учените.

Под повърхността на Титан има и много повече вода, отколкото на Марс, а моретата от въглеводородни съединения могат да се използват за създаването на композитни материали, с които да се строи.

За колонизацията на Титан обаче има и някои пречки, първата и не толкова съществена е разстоянието - пътят до луната на Сатурн може да отнеме 7 години.

Втората е, че заради отдалечеността си от слънцето и плътната атмосфера, базата на Титан няма да може да разчита на слънчеви панели. Бъдещите колонисти обаче биха могли да използват малък ядрен реактор.

Трябва да се внимава и с кислорода, защото комбинацията между него и обилните количества метан наоколо може да е фатална и при най-малката искра.

Последният проблем е свързан с ниската гравитация, която е по-малка от тази на Марс.

Според планетолозите обаче, когато бъде направено сравнението, Титан се оказва много по-малко проблемен от Марс.

Астроинженерът и писател Робър Зубрин дори нарича Титан "най-гостоприемното за човека космическо тяло след Земята в Слънчевата система".