Продължаващото миниатюризиране на електрониката изисква непрекъснато преосмисляне на устройствата, които ги захранват. Водейки се от тази аксиома, учени от Технологичния университет в Кемниц създадоха най-малката батерия в света.

Батериите са толкова малки, че според тях тя може да намери приложение за захранване на малки сензори в човешкото тяло.

Революционното решение за съхранение на енергия е създадено чрез така наречения процес Swiss-Roll, вдъхновен от пандишпавидните цилиндрични торти, навити с дебели слоеве сладко вътре. Но вместо да се обърнат към захарта и брашното, учените наслоиха токови колектори и електродни ленти, изработени от полимерни, метални и диелектрични материали върху опъната повърхност.

Създадената микробатерия е с площ по-малка от един квадратен милиметър в диаметър или с размера на прашинка. Междувременно минималната й енергийна плътност е от 100 микроватчаса на квадратен сантиметър.

Тези атрибути правят батерията подходяща за евентуално интегриране в малки чипове с електрически вериги, според изследователите, които могат да приемат формата на биосъвместими сензори в човешкото тяло. Видяхме как тези видове устройства могат да се използват за всичко - от проследяване на нивата на кислород в дълбоките тъкани и наблюдение на възстановяването от операции до следене на жизненоважни органи.

 

Батерията може да захранва подобни чипове за 10 часа. Сега учените разработват методи за нейното безжично презареждане.