Година след вулканичното изригване в Тонга рифовете остават пусти, предава Ройтерс, цитирана от БТА. Местното население все още се бори с последствията от масивното подводно изригване в южната част на Тихия океан.

Изригването на вулкана Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай доведе до образуване на воден стълб и изхвърляне на пепел в атмосферата на рекордна височина. Мощно цунами удари региона на архипелага, който се намира югоизточно от Фиджи. Кораловите рифове се превърнаха в руини, а множество риби измряха или мигрираха.

Повече от 80 процента от населението на Тонга е зависимо от риболова край рифовете.

Голяма част от територията на Тонга е заета от океана.

Според учените има обстоятелства, които ще попречат на възстановяването на риболова. Младите корали от района на изригването не са успели да достигнат зрялост. Много части от рифа сега са пусти. Кораловите рифове са убежище и хранителна среда на много риби и скариди.

Цунамито, образувано след изригването, е довело до формиране на "полета" от коралови останки.

Вулканът доведе и до изхвърлянето на 146 млн. тона вода в атмосферата. Водните пари водят до затопляне на климата и увреждане на озоновия слой, който предпазва планетата от вредните ултравиолетови лъчи.

Един-единствен вулкан доведе до увеличаване на водата в стратосферата с 10 процента, каза Пол Нюман, водещ учен от Космическия център "Годард" към НАСА. "Сега тепърва започваме да виждаме последствията от това."