Знаете ли, че нашата галактика е обградена от малки мини-галактики, като Малкия и Големия Магеланов Облак, който орбитират заедно с 11 подобни структури около Млечният път.

Наблизо е и Андромеда, която е по-голяма от нашата галактика, както и по-малката M33.

Дванайсет галактики, сходни по размер на нашата, са разположени в пръстен, около Млечния път, Андромеда и М33. Всички те са на разстояние около 11 милиона светлинни години от нас, а учените не са напълно сигурно защо те са така правилно подредени.

Именно тези галактики, са наречени "Съвет на Гигантите", а ядрото формирано от Млечния път и Андромеда им оказва влияние, като това е видимо от начина им на въртене. Но дванайсетте големи галактики също оказват влияние на центъра, като според някои учени материалът, от който са съставени галактиките е общ, защото са възникнали заедно малко след Големия взрив.

Дванайсетте галактики около нас са Галактиката Скулптор, Мафей 1 и Мафей 2, Галактиката на Боде, изключително странната Галактика Цигара, M94, Чернооката Галактика, M83, Галактиката Пергел, Галактиката Кентавър А, NGC 4945 и IC 342.

Вижте как изглеждат те >> >> >>

В някои от тях има черни дупки, а Галактика Цигара се откроява с двата си симетрично разположени спирални ръкави, видими в инфрачервената област. Тези ръкави са около три пъти по-големи от диска на галактиката и са открити едва през 2005 г.