Китайският космически модул "Чанъе-5" кацна на Луната, съобщиха ДПА и Ройтерс, като се позовават на съобщение на китайската държавна телевизия.

Това е най-сложният и голям китайски апарат, който се е отправял до Луната. Мисията му е да вземе и върне обратно на Земята проби от Луната. Мисията ще е първата за последните 44 години на страна, реализирала проект за транспортиране на геологически образци от повърхността на Луната.

"Чанъе-5" трябва да достигне на 2 метра под лунната повърхност със сонда и да загребе около 2 килограма скали и други отломки, които да бъдат върнати на Земята. За целта апаратът включва четири модула - за пребиваване в орбита, за кацане, за излитане и за връщане на Земята. Досега проби от Луната са вземали само САЩ и СССР.

Ако всичко премине по план, Китай ще върне на Земята лунната пръст в средата на декември.

Китайски космически апарати са кацали вече два пъти на Луната и това бяха мисиите Чанъе-3 и Чанъе-4.

"Чанъе-4" постигна първото меко кацане на човечеството от далечната страна на Луната, като мисията включваше и първия роувър на човечеството изследвал обратната страна на нашия естествен спътник.

Китайската космическа програма е доста амбициозна, а страната вече е изпреварила Русия като цели изравняване на силите със САЩ. Предстои изграждането на китайска косическа станция и изпращането на сонди до Марс, както и на хора до Луната.