Макс Ходак, съосновател на компанията Neuralink, зад която стои предприемачът Илон Мъск, заяви, че фирмата вече разполага с технологии, които ще позволят създаване на истински Джурасик парк, предава technews.bg.

"Вероятно бихме могли да построим Джурасик парк, ако искаме. Това няма да са генетично автентични динозаври, но... Може би 15 години селекция + инженеринг и бихме получили супер-екзотични нови видове", казва той, цитиран от Futurism.

Хадок добавя, че измирането на видовете може да бъде ценен инструмент за увеличаване на биологичното разнообразие. Очевидно той намеква, че динозаврите, каквито ги познаваме, са имали място само в миналото.

И все пак съоснователят на Neuralink не пропусна да отбележи, че ние самите сме в средата на друга ера на масово измиране. Той също така риторично пита защо целенасочено не се опитваме да създадем ново биологично разнообразие?

"Биоразнообразието определено е ценно; опазването е важно и има смисъл. Но защо спираме дотук? Защо не се опитаме умишлено да създадем ново разнообразие?", написа Хадок в Twitter.

От години природозащитниците са загрижени от опитите за възкресяване на изчезнали видове, отчасти защото екосистемите, в които са живеели тези видове, по една или друга причина, са продължили да съществуват без тях.

Възкресяването на видовете - и особено създаването на чисто нови форми на биологично разнообразие - би било същото като въвеждането на нов инвазивен вид в екосистема, която вече не е пригодена да го поддържа.

С други думи, това е страхотна идея, но рискува да бъде изключително контрапродуктивна - точно както във филмите.